03/10/2022

Μήνυμα του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για τη νέα σχολική χρονιά

 30/09/2022

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 5ης Δ.Κ. Αθήνας εύχεται στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή & δημιουργική νέα σχολική χρονιά!

Με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για το δημόσιο σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας και σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουν ισότιμα, όλα τα παιδιά, πρόσβαση σε αυτό. Για να έχουν όλα την ευκαιρία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να εκφραστούν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, να χαρούν τη μαθητική τους ζωή!

Ένα τέτοιο σχολείο προϋποθέτει, όμως, να λειτουργεί από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς μέχρι και την τελευταία,

  • με όλο το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, φύλακες, τραπεζοκόμους, σχολικούς τροχονόμους και νοσηλευτές κλπ). Χωρίς κενά σε εκπαιδευτικούς, χωρίς άλλες χαμένες ώρες μαθημάτων.
  • Με κάλυψη των αναγκών και σε επιπλέον εκπαιδευτικούς για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά που έχει ανάγκη παράλληλης στήριξης ή/και νοσηλευτή, για τμήματα ένταξης, υποδοχής, αλλά και ενισχυτικής διδασκαλίας που θα καλύψουν τα μαθησιακά κενά της δίχρονης τηλεκπαίδευσης.
  • Σε σχολικά κτίρια σύγχρονα και λειτουργικά, ελεγμένα για την ασφάλειά τους, συντηρημένα, με όλες τις απαραίτητες υποδομές & τις κατάλληλες αίθουσες για την διδασκαλία με σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα.
  • Προϋποθέτει σχολεία που δεν θα παγώσουν φέτος στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15%, που δεν θα στερηθούν χρηματοδότησης για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες τους σε παιδαγωγικό, εποπτικό και άλλο υλικό ή τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, ούτε θα μετατεθεί για ακόμα μία φορά το κόστος τους στο φιλότιμο και τις τσέπες των οικογενειών μας!

Προϋποθέτει τελικά γενναία κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών σύγχρονων αναγκών της εκπαίδευσης. Προϋποθέτει να διεκδικήσουμε οι ανάγκες των παιδιών μας να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως σπατάλη και ανώφελο κόστος!

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 5ης Δ.Κ. Αθήνας ήδη από το καλοκαίρι έχει καταθέσει στο Δήμο Υπόμνημα με προβλήματα των σχολείων που μέχρι τότε είχαμε μπορέσει να καταγράψουμε, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να αξιοποιηθεί η περίοδος που τα σχολεία ήταν κλειστά, για συντήρηση, επισκευές και πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες, με προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας, ώστε το Σεπτέμβρη να ανοίξουν τουλάχιστον χωρίς αυτά τα προβλήματα. Ελάχιστες ήταν όμως οι παρεμβάσεις που έγιναν το καλοκαίρι και δεν αφορούσαν κατά βάση τα προβλήματα που ήδη είχαμε επισημάνει σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων. Αυτή την προσπάθεια θέλουμε να την συνεχίσουμε, εμπλουτίζοντας την καταγραφή με επικαιροποιημένα στοιχεία με τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της περιοχής μας, ώστε να επανέλθουμε στους αρμόδιους αντιδημάρχους, τις σχολικές επιτροπές και τις Κτιριακές Υποδομές, απαιτώντας ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας!

Επιπλέον, χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη εικόνα από όλα τα σχολεία για κενά σε ώρες μαθημάτων - ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ανά σχολική μονάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Διευρυμένου Ολοήμερου σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ώστε απευθυνόμενοι στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για την κάλυψή τους, να ενημερώσουμε τους Συλλόγους Γονέων και να δρομολογήσουμε συλλογικά επιπλέον ενέργειες για να πιέσουμε για την άμεση κάλυψή τους.

Για όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στο νέο e-mail της Ένωσης:
enosigoneon5th@gmail.com, μέχρι 12/10/2022.

Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία της Ένωσης με όλους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων της 5ης Δ.Κ. Για τα παραπάνω και για ό,τι άλλο σας απασχολεί το ΔΣ της Ένωσης Γονέων είναι στη διάθεσή σας (διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της Ένωσης: http://enosigoneon-5-athina.blogspot.com/p/blog- page_8066.html).

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα σας αποσταλεί πρόσκληση για την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, την ημερομηνία και το σχολείο που θα μας φιλοξενήσει.