10/09/2024

Μήνυμα του ΔΣ της Ένωσης Γονέων για τη νέα σχολική χρονιά - Κάλεσμα σε σύσκεψη για την έναρξη των σχολείων

 Αγαπητοί γονείς,

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα σχολεία της κοινότητας μας, καλή σχολική χρονιά με δύναμη και υγεία! Ιδιαίτερες ευχές στα πρωτάκια μας και στους γονείς τους που για πρώτη φορά θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Είναι αλήθεια ότι κάθε χρονιά προστίθενται νέες απαιτήσεις και προβλήματα σε αυτά που έχουμε ήδη να αντιμετωπίσουμε γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και η σκέψη όλων μας επικεντρώνεται στο πως θα βγει ο Σεπτέμβρης σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τους αυξημένους λογαριασμούς, τα κόστη της έναρξης των δραστηριοτήτων και τα καθηλωμένα μας εισοδήματα. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα σχολικά είδη, τα φροντιστήρια, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, την παράλληλη στήριξη, την επαφή των παιδιών μας με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, εξαιτίας της ανυπαρξίας δωρεάν κρατικών υποδομών. Πληρώνουμε από την τσέπη μας ακόμη και τις σχολικές δράσεις και τις εκδρομές που πραγματοποιούνται στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου! Σήμερα οι οικογένειες δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά, και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία -και όχι μόνο- των παιδιών μας.

Για όλα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Ένωσή μας, οι Σύλλογοι Γονέων σε όλα τα σχολεία αναδεικνύουν συνεχώς και παλεύουν για μέτρα ανακούφισης, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, η αύξηση της χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για αγορά αναλώσιμων (γραφική ύλη, παιδαγωγικό υλικό κλπ) και συνολικά της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, η οργάνωση δωρεάν απογευματινών προγραμμάτων για τα παιδιά μας για την χειμερινή περίοδο για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η επέκταση και αναβάθμιση των σχολικών γευμάτων και η ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Όλα αυτά τα μέτρα θα ελάφρυναν τα έξοδα της κάθε οικογένειας, θα βοηθούσαν συνολικότερα στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και του μορφωτικού αποτελέσματος της παιδαγωγικής διαδικασίας. Θα λειτουργούσαν αποτελεσματικά στην κοινωνικοποίηση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά που βλέπουν τα όνειρα τους να ματαιώνονται, προσφέροντας εναλλακτικές δημιουργικές μορφές έκφρασης απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση προχωρά φέτος στις απαράδεκτες κι αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις 1000 περίπου τμημάτων σε όλη τη χώρα, στοιβάζοντας 25 παιδιά στις τάξεις του Δημοτικού και 27+ στη Δευτεροβάθμια, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις καταγεγραμμένες διαγνώσεις παιδιών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη, οπότε και προβλέπεται ακόμα μικρότερος αριθμός παιδιών ανά τμήμα. Κι αυτά, όταν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και οι αντίστοιχες μελέτες καταδεικνύουν την ανάγκη για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, σε 15 για τα νηπιαγωγεία και την Α’ και Β’ Δημοτικού, και 20 στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Αυτές οι συγχωνεύσεις αφορούν και σχολεία της 5ης ΔΚ Αθήνας, με τρία Δημοτικά σχολεία να μετρούν λιγότερα τμήματα από την περσινή χρονιά λόγω των συγχωνεύσεων, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας.

Και όλα αυτά, την ώρα που στα σχολεία των παιδιών μας παραμένουν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπήρχαν και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών, αφού ούτε φέτος το καλοκαίρι αξιοποιήθηκε ο χρόνος που τα σχολεία ήταν κλειστά για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις, παρά μόνο σε 6 σχολικά κτίρια που αφορούν 9 από τα συνολικά 62 σχολεία της 5ης ΔΚ Αθήνας και παρά τα επαναλαμβανόμενα και χρονίζοντα αιτήματα από Διευθυντές και εκπαιδευτικούς, Συλλόγους και Ένωση Γονέων.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στα αιτήματά μας για:

- Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και παράλληλη στήριξη ατομικά που δικαιούται κάθε παιδί με διάγνωση,

απαντάει με αύξηση του αριθμού των μαθητών και μάλιστα λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για ...παιδαγωγικούς λόγους!!! (βλέπε μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσλάβουν για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν).

- Μόνιμους σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε κάθε σχολείο για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία,

απαντάει με μόνο μέτρο αυτό της κατάργησης των κινητών στα σχολεία...

- Ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη που έχουν ανάγκη οι μαθητές,

απαντάει με την κοροϊδία των ολιγόλεπτων ψηφιακών φροντιστηρίων (βλέπε βιντεάκια στο youtube) που χρηματοδοτήθηκαν αδρά προκειμένου να υποβαθμιστεί η αναγκαία προσωπική στήριξη σε κάθε μαθητή που τη χρειάζεται, ειδικά μετά τα τεράστια κενά που άφησαν η τηλεκπαίδευση και τα κλειστά σχολεία την περίοδο της πανδημίας.

- Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια που θα καλύπτουν τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών μας,

απαντάει μιλώντας με γενικότητες για την ευθύνη του κράτους, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες των Δήμων (που υπάρχουν), παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση παραμένει μειωμένη και κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, και ταυτόχρονα επαφίεται στις ...αγαθοεργίες των χορηγών!

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους των Συλλόγων Γονέων στη σύσκεψη που διοργανώνει το ΔΣ της Ένωσής μας, την Κυριακή 15/9, στις 11:00πμ, στα γραφεία μας (Ταϋγέτου 60, Γκράβα) ώστε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων 5ης ΔΚ Αθήνας