21/03/2017

4ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για άλλη μια χρονιά το ανταλλακτικό παζάρι Άνω Πατησίων που διοργανώνει έξι χρόνια τώρα ο Σύλλογος Γονέων του 142ου Δημοτικού Σχολείου, τα τελευταία 4 με διασχολικό χαρακτήρα και υπό την αιγίδα της Ένωσης Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας.  Πρόκειται για μια διασχολική δράση που απαιτεί και χρειάζεται την επικοινωνία και τη συνεργασία πολλών ανθρώπων από διαφορετικούς συλλόγους γονέων. Η συνεργασία αυτή για ένα σκοπό είναι πείραμα και εργαλείο και για όλες τις άλλες απαραίτητες συνέργειες στο γονεϊκό κίνημα. Έπειτα, είναι μια γιορτή αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής: το σχολείο ανοίγει στη γειτονιά και στην πόλη, γίνεται εκπαιδευτικός πυρήνας για κοινωνικές δράσεις, εκπαιδευτήριο ανταλλακτικής και αχρήματης οικονομίας. Το ανταλλακτικό παζάρι συνδέεται και με κοινωνικές αποστολές: με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων επιτυγχάνεται πλεόνασμα προσφοράς. Από τα ρούχα που έμειναν αδιάθετα την ημέρα του παζαριού, οι συμμετέχοντες σύλλογοι ανέλαβαν φέτος τη διανομή τους κατά το δοκούν σε φορείς, οικογένειες και συλλογικότητες που τα χρειάζονται. Επίσης συγκεντρώσαμε υλικά χρήσιμα για το Γηροκομείο Αθηνών, που δοκιμάζεται άσχημα τον τελευταίο καιρό από κακοδιαχείριση.


Το φετινό ανταλλακτικό παζάρι συνέλεξε οργάνωσε και διέθεσε το υλικό του σε διάστημα 2 εβδομάδων: κάλεσμα σε συλλόγους, 3 οργανωτικές συναντήσεις, αφίσα και ενημέρωση γονιών, δασκάλων και ΜΜΕ, παραλαβή του υλικού τη δεύτερη εβδομάδα, συγκέντρωση του υλικού στο 142, οργάνωση του χώρου, ταξιθέτηση και στήσιμο, διάθεση, απόσυρση και επαναφορά του εξοπλισμού του σχολείου στη θέση του. Στο 4ο διασχολικό ανταλλακτικό παζάρι Άνω Πατησιών αρχικά συμμετείχαν 11 δημοτικά σχολεία: το 142ο το 24ο, το 25ο, το 39ο, το 44ο, το 101ο, το 113ο, το 129ο, το 152ο, το 173ο και το 174ο. Στην πορεία συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 99ου νηπιαγωγείου και οι μαθητές και οι γονείς του 68ου γυμνασίου. Διακινήθηκαν περίπου 11.000 αντικείμενα, βιβλία, ρούχα, παιχνίδια, αξεσουάρ, CD και DVD. Το επισκέφτηκαν εκατοντάδες γονείς και παιδιά, γείτονες και συλλογικότητες της περιοχής μας. Πολλά βιβλία μας πρόσφεραν εκπρόσωποι του Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια και της παιδαγωγικής ομάδας "Σκασιαρχείο".















Η προετοιμασία του Σαββάτου ήταν πολύωρη και κοπιώδης - για τους οργανωτές όμως, 40-50 γονείς και γιαγιάδες/παππούδες ήταν συλλογική, απολαυστικά ενωτική, απαιτητική και ευρηματική. Όπως και να 'ναι, σουρούπωνε όταν όλα ήταν πια έτοιμα και το σχολείο έκλεισε τις πόρτες του για να τις ξανανοίξει Κυριακή πρωί.