03/10/2017

Διαμαρτυρία για τα κενά στα σχολεία μας


Χθες Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, όπως ήταν προγραμματισμένο, περισσότεροι/ες από 20 εκπρόσωποι συλλόγων γονέων δημοτικών σχολείων της περιοχής μας και του ΔΣ της Ένωσης Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας διαμαρτυρηθήκαμε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας για τα κενά προσωπικού στα σχολεία μας.

Σε κάποια από τα σχολεία αυτά διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα λειτουργίας (46 & 130 δημοτικά χωρίς δάσκαλο τάξης), αλλά και στα υπόλοιπα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις δασκάλων ειδικοτήτων και λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου.

Η συνάντηση/διαμαρτυρία αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων με ΔΣ των συλλόγων γονέων, και οργανώθηκε προκειμένου να συναντηθούμε με τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να τον ενημερώσουμε για τα ζητήματα, αλλά και να λάβουμε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πλήρους αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών.

Από την Ένωση τέθηκε το πλαίσιο της συζήτησης/ενημέρωσης:
·             κενά θέσεων δασκάλων τάξεων
·             κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων
·             πλήρης λειτουργία Ολοήμερου
·            θέσεις εκπαιδευτικών τμημάτων ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και παράλληλης στήριξης
·             λειτουργία τάξεων υποδοχής

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των συλλόγων τοποθετήθηκαν αναλυτικά και εμφατικά αναφορικά με τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις των δυσλειτουργιών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινότητα μαθητών και γονιών.
Ο διευθυντής, κος Παπαγεωργίου, και η υπεύθυνη προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας σημείωσαν τις ελλείψεις και διασταύρωσαν τα στοιχεία μας με τα –επικαιροποιημένα- δικά τους και μας ενημέρωσαν πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει πρόσληψη και τοποθέτηση αναπληρωτών και αποσπασμένων. Οπότε τουλάχιστον τα τρία πρώτα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν, όπως μας είπαν, το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Για τα υπόλοιπα δυο ζητήματα –και εκτός αυτών των τμημάτων ένταξης- οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες.

Μας υπογραμμίστηκαν επίσης τα όρια των δυνατοτήτων της Διεύθυνσης, δεδομένου του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου. Και η χρησιμότητα κινητοποιήσεων όπως η δική μας, για την πολυεπίπεδη άσκηση πίεσης.

Δευτερολογώντας, τονίσαμε πώς είμαστε στην τέταρτη βδομάδα της σχολικής χρονιάς και μας είναι αδιανόητο να εξακολουθούν να υφίστανται τέτοια προβλήματα. Και χωρίς δεσμευτικό ορίζοντα επίλυσης τους.
Είμαστε σε εγρήγορση για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Αθήνα

3 Οκτωβρίου 2017