19/03/2018

Με επιτυχία το 5ο Διασχολικό Ανταλλακτικό παζάρι


Ολοκληρώθηκε χθες το 5ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας υπό την Αιγίδα της Ένωσης Γονέων της 5ης Κοινότητας, με τη συμμετοχή τριών νηπιαγωγείων (38ο, 99ο και 145ο) και οχτώ επιπλέον συλλόγων γονέων ισάριθμων δημοτικών (46ο, 101, 173ο, 25ο, 174ο, 139ο, 39ο και 129ο). Η διοργάνωση, που έγινε στο 142ο δημοτικό, κατά γενική ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αυτό καταμαρτυρεί τόσο ο όγκος του διακινούμενου υλικού που ανταλλάχθηκε (10.000-11.000 περίπου βιβλία, παιχνίδια, ρούχα, CD και DVD), όσο και η προσέλευση των εκατοντάδων ανθρώπων όχι μόνο από τις γειτονιές μας, αλλά και το χαμόγελο, η συνεργασία, η δραστηριότητα των ανθρώπων που στήριξαν οργανωτικά το εγχείρημα.


Αντιλαμβανόμαστε το ανταλλακτικό παζάρι ως ένα διπλό πείραμα αυτά τα χρόνια: σαν μια διασχολική εκπαιδευτική δράση εναλλακτικής οικονομίας και οικολογίας, αλλά και σαν μια προσεκτική δράση αλληλεγγύης, μια απαιτητική οργανωτικά συνεργασία των ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζητήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης. Είναι αυτό που είπαν για το ανταλλακτικό παζάρι με το καταπληκτικό τους πανώ τα πιτσιρίκια του 145ου νηπιαγωγείου: ΚΑΝΟ ΗΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΑΝΑΧΡΙΣΙΜΟΠΙΣΙ, ΜΗΡΑΖΟΜΕ, ΑΓΑΠΗ, ΧΑΡΑ, ΦΗΛΗΑ, ΝΙΑΖΟΜΕ. Όμορφες λέξεις, και υπέροχα ανορθόγραφες αξίες.


Ήταν Ιανουάριος του 2012 όταν για πρώτη φορά οργανώσαμε ανταλλακτικό παζάρι. Η πρώτη διοργάνωση είχε επιτυχία, οπότε στη δεύτερη, την επόμενη χρονιά, ήμασταν πιο θαρραλέοι, εντάξαμε κι άλλο υλικό ανταλλαγής, σπάσαμε τις "ισοτιμίες". Στην τρίτη διοργάνωση, το 2014, το ανταλλακτικό παζάρι έγινε διασχολικό, συνεργαστήκαμε 4 σχολεία, το 2015 γίναμε 8 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία, το 2016 συμμετείχαν 9 σχολεία και το 2017 13. 


Όπως φαίνεται πια, το Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων έχει γίνει μια δράση περιοδική, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ανανεώνοντας το προσωπικό των συλλόγων γονέων που το οργανώνουν και δοκιμάζοντας πάντα τρόπους να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ευαισθησίες μας. Με τέτοια συνολική ικανοποίηση φέτος προφανώς βάλαμε τις βάσεις και για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς!


Είναι δύσκολο ίσως να περιγραφεί η ικανοποίηση των 50 περίπου ανθρώπων που διοργάνωσαν φέτος το παζάρι. Ανθρώπων που στα σχολεία τους πρόβαλαν την ιδέα, συγκέντρωσαν υλικό, ενημέρωσαν, εξήγησαν, κουβάλησαν, κατένειμαν, έστησαν, "πούλησαν", μάζεψαν, καθάρισαν με ένα χαμόγελο και μια διάθεση ακατάπαυστα χαρούμενη. Αξίζει πάντως ένα μπράβο στο πείσμα και την ελπίδα τους.

Ολοκληρώνοντας το παζάρι, συγκεντρώσαμε κι εγκιβωτίσαμε τα ρούχα που περίσσεψαν προκειμένου να αποσταλούν σε δομές αλληλεγγύης και τις ερχόμενες μέρες θα παραδώσουμε και τις πάνες-βρακάκια που συγκεντρώσαμε για τους τρόφιμους του Γηροκομείου της Αθήνας.

Ένα μικρό, φωτογραφικό χρονικό:

Η προετοιμασία

Το 173ο δημοτικό παραλαμβάνει αντικείμενα 
Παραλαβές και στο 142
  






Οπτικοποίηση του παραμυθιού του Αισώπου "ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας!



Τελικά τα Cd της Μαρινέλας σε ποια κατηγορία τα βάζουμε;


Εκεί που έστηναν το παζάρι το Σάββατο το απόγευμα, έτρωγαν κι έπιναν επίσης...
Οι πάγκοι του παζαριού















Το παζάρι