06/05/2022

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γονέων της 5ης ΔΚ

 Η Ένωση Γονέων της 5ης ΔΚ καλεί τα μέλη της να αρνηθούν τη συμμετοχή στις εξετάσεις PISA και ζητά κοινή δράση με τους συλλόγους εκπαιδευτικών για την αποτροπή τους


Μαθητές ΣΤ’ δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου θα δίνουν πανελλήνιες!

Κι όμως! Από φέτος σε ορισμένα και του χρόνου σε όλα τα σχολεία, οι μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις στην Γλώσσα και στα Μαθηματικά!

Αν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα, οι επιδόσεις των μαθητών θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του σχολείου. Η διεθνής εμπειρία, μια και αυτού του τύπου οι εξετάσεις (τύπου «PISA») διενεργούνται δεκαετίες στο εξωτερικό, δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί καταλήγουν να εστιάζουν μόνο στα υπό εξέταση μαθήματα και στην καλή προετοιμασία των μαθητών για αυτές τις εξετάσεις, μια και από τις επιδόσεις των μαθητών κρίνεται η κατάταξη του σχολείου, αλλά και η ατομική τους αξιολόγηση.

  • Το σχολείο, όμως, δεν είναι μόνο Γλώσσα και Μαθηματικά! Ο σκοπός του δεν είναι να προετοιμάζει «άλογα κούρσας», που θα πιάνουν καλές επιδόσεις στις εξετάσεις, αλλά ανθρώπους που θα αγαπάνε την γνώση και θα εκτιμάνε εξίσου όλο τον γνωστικό πλούτο που προσφέρει ένα σχολείο! Επίσης, ούτε οι μαθητές, αλλά ούτε και οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να φορτώνονται με το επιπλέον άγχος που σίγουρα θα προκαλέσουν οι νέες πανελλήνιες εξετάσεις και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία!

Ακόμα κι αν δεν αποκαλυφθεί ποτέ ο βαθμός μιας εξέτασης σε κάθε μαθητή/τρια, όλοι/ες αντιλαμβάνονται αν πήγαν καλά στις εξετάσεις ή όχι. Βαθύτερος στόχος όλων των αλλαγών που περιγράφηκαν είναι η εμπέδωση από τους/τις μαθητές/τριες από πολύ νωρίς ότι «δεν κάνουν για τα γράμματα». Και αυτό ακριβώς, τον διωγμό των σχολείων από την εκπαιδευτική διαδικασία – και μάλιστα με την θέλησή τους -, είναι που θέλουμε να σταματήσουμε!

  • Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει όλους τους μαθητές και να μην τους εξοντώνει!

  • Στις 18/5 οι γονείς πρέπει να μπλοκάρουμε τις «Εθνικές Διαγνωστικές Εξετάσεις»! Να αρνηθούμε την συμμετοχή των παιδιών μας σε αυτές!

  • Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, να ακυρωθούν οι εξετάσεις «τύπου PISA»