29/05/2023

Υπόμνημα της Ένωσης Γονέων σχετικά με τις ανάγκες δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης των παιδιών μας

Προς

τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη

τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ν. Βαφειάδη

την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κα Ν. Αραμπατζή

τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου


Αθήνα, 28/5/2023


Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,


Όπως είναι γνωστό, το τέλος της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών των μαθητών των σχολείων, που δυστυχώς δε συμβαδίζουν με αυτές των περισσότερων εργαζόμενων γονιών τους.

 

Προκύπτει, λοιπόν, αντικειμενικά η ανάγκη να λυθεί το ζήτημα της απασχόλησης των παιδιών μας την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και μάλιστα με δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, μέσα από μια ποιοτική, καλοκαιρινή απασχόληση, με επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα, διαμορφωμένο κατάλληλα ανά ηλικία και με όρους ασφάλειας για τα παιδιά μας. Απασχόληση τέτοια, ώστε να μπορούν να αθληθούν, να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και το δημιουργικό παιχνίδι με τους συμμαθητές τους από τις γειτονιές μας και με την καθοδήγηση και εποπτεία γυμναστών, θεατρολόγων, εικαστικών και άλλων, σχετικών ειδικοτήτων, παιδαγωγών.

 

Ωστόσο, ο περιορισμένος διαθέσιμος αριθμός (220 παιδιά ανά περίοδο και ανά αθλητικό κέντρο) στα summer camps του ΟΠΑΝΔΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις αντικειμενικά πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν και σε συνδυασμό με τη ζήτηση, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις. Ακόμα και ο τρόπος επιλογής που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 29/5 καταλήγει να γίνεται με όρους “Τηλεπαιχνιδιού”, δηλαδή ποιοι 220 θα πατήσουν πρώτοι το κουμπί στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ! 

 

Επιπλέον, τα νήπια ηλικίας 4-5 ετών εξαιρούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης, αφού στα summer camp του Δήμου δέχονται μόνο παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων. 

 

Η εναλλακτική λύση του summer camp που θα λειτουργήσει και φέτος στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με κόστος 140€ (!) ανά βδομάδα για κάθε παιδί, όπως και τα ιδιωτικά summer camps που έχουν αντίστοιχο κόστος, δεν αποτελούν επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών μας γιατί το κόστος είναι από δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό.


Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής κοινότητας σας μεταφέρουμε τη μεγάλη αγωνία εκατοντάδων γονιών της περιοχής μας που έχουμε το άγχος να βρούμε μία θέση για καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών μας και ζητάμε:

 

Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας. 

 

Στο πλαίσιο ικανοποίησης του συγκεκριμένου αιτήματός μας ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει και τις εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων για να λειτουργήσουν και εκεί προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων με ενιαίο, επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών, με δωρεάν πρόσβαση για όλα τα παιδιά, και με μέριμνα για πρόσληψη άμεσα όλου του απαιτούμενου επιστημονικού προσωπικού.

 

Ειδικά για τα νήπια και προνήπια, τα οποία μέχρι τώρα εξαιρούνται, να εκπονηθούν ειδικά προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες και την ηλικία τους.

 

Περιμένουμε να αντιμετωπίσει ο Δήμος και ο ΟΠΑΝΔΑ το θέμα με ευαισθησία και αμεσότητα και να μας ενημερώσει με σαφήνεια για το κρίσιμο αυτό θέμα.



Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας

 

Η Πρόεδρος                                                                                    Ο Γ. Γραμματέας


Μαρίζα Κιτάνη                                                                                  Μάκης Μπίκας