20/10/2024

Κοινό Δελτίο Τύπου των Ενώσεων της Αθήνας από την κινητοποίηση στο Δημαρχείο για τα κτιριακά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα σχολεία της Αθήνας εκπέμπουν SOS

και ο Δήμαρχος Αθηναίων επιλέγει να μην ακούσει

                                                                           

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου οι γονείς της Αθήνας βρεθήκαμε ακόμη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας στη νέα κινητοποίηση που οργάνωσαν οι 7 Ενώσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για να ζητήσουμε απαντήσεις και  άμεσες λύσεις για τα εκρηκτικά κτιριακά προβλήματα των σχολείων και τις άθλιες υποδομές που βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας.  Ακόμη μία φορά και μετά από πιέσεις, επετράπη μόνο σε έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας γονέων να τοποθετηθεί, για μόλις 3 λεπτά.

Ο Δήμαρχος που προεκλογικά διακήρυττε ότι τα σχολεία είναι προτεραιότητα του, το Φεβρουάριο του 2024, σε συνάντηση που είχε με τις Ενώσεις Γονέων της Αθήνας, παρέλαβε έναν αναλυτικό φάκελο από κάθε Ένωση με τα σοβαρά προβλήματα κάθε σχολείου έτσι όπως αυτά είχαν καταγραφεί από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.  

Στην συνάντηση αυτή οι γονείς είχαμε μεταξύ άλλων ζητήσει να μπει σε προτεραιότητα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να εκδοθούν τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που αφορούν στην ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Γνωρίζοντας την έκταση των προβλημάτων και την σοβαρότητα του θέματος της σχολικής στέγης της Αθήνας είχαμε ζητήσει να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να υπάρξει πραγματικό σχέδιο και δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τα ανεπαρκή και ασυντήρητα σχολικά κτίρια.

Μέχρι σήμερα, η σχολική στέγη δεν έχει μπει ούτε καν σαν θέμα σε ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ τα δεκάδες σοβαρά προβλήματα στα σχολεία παραμένουν.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/10 , ο αντιδήμαρχος Υποδομών με αφορμή σχετική ερώτηση αναφέρθηκε σε "πραγματικά και υπαρκτά στοιχεία" θυμίζοντάς μας την παρουσίαση που είχε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του:

- "είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για πυρασφάλεια σε 160 σχολεία και ξεκινούν οι μελέτες για τα υπόλοιπα σχολεία" . Επιβεβαίωσε λοιπόν τους γονείς που λένε ότι τα σχολεία της Αθήνας λειτουργούν ΧΩΡΙΣ πιστοποιητικά πυροπροστασίας και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελέγχων.

-τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει προσεισμικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος τον Αύγουστο, μέχρι 27/8/2024 είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 18 σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, ούτε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση έστω του πρωτοβάθμιου ελέγχου σε όλα τα σχολεία, την στιγμή μάλιστα που έχουν εντοπιστεί ρωγμές σε κολώνες & δοκάρια σχολικών κτιρίων τα οποία δεν επισκευάζονται αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος αυτός.  Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Έχουμε την πολυτέλεια να διεξάγουμε προσεισμικούς ελέγχους με αυτούς τους ρυθμούς σε μία σεισμογενή περιοχή όπως αυτή της Αθήνας και να ελπίζουμε ότι ο επόμενος σεισμός δεν θα πραγματοποιηθεί την ώρα λειτουργίας των σχολείων για να μην θρηνήσουμε θύματα;

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της στέγασης των Νηπιαγωγείων που αυτή την στιγμή λειτουργούν σε κοντέινερ η εισήγηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η παρούσα Δημοτική αρχή επιλέγει μία ακόμη δοκιμασμένη και αποτυχημένη προσωρινή λύση, αυτή της μίσθωσης ακινήτων που θα μετατραπούν, και σύμφωνα με το βαθμό που οι ιδιοκτήτες τους θα επιτρέψουν, σε νηπιαγωγεία.

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα μόνιμο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον ούτε ακόμα για τα προνήπια και τα νήπια είναι ενδεικτικό της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδίου με ευθύνες που βαραίνουν όλες τις προηγούμενες διοικήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα.

Ξεκινώντας με τη δημαρχία Καμίνη όπου δεν λειτούργησε η δίχρονη προσχολική αγωγή με ανοχή των κυβερνήσεων που εξασφάλιζαν αναβολή στην υλοποίηση της στο Δήμο της Αθήνας, συνεχίζοντας επί δημαρχίας Μπακογιάννη που τοποθετήθηκαν κοντέινερ στις αυλές των σχολείων και σε σχολικά οικόπεδα που προορίζονταν για την ανέγερση άλλων σχολείων για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των νηπιαγωγείων, φτάσαμε σήμερα να συζητάμε την μίσθωση ακινήτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία, έχοντας βέβαια πικρή εμπειρία από όσα σχολεία λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια όπου δεν γίνονται ούτε οι ελάχιστες απαραίτητες συντηρήσεις από τους ιδιοκτήτες.

Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και Δήμου, νυν και πρώην Δημάρχου, Τεχνικών Υπηρεσιών και σχολικών επιτροπών είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων της Αθήνας ούτε η αναγκαία χρηματοδότηση για να αποκτήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.  Γι' αυτό επιμένουν να αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά τις δηλώσεις τους.

Στο αίτημα που καταθέσαμε οι 7 Ενώσεις της Αθήνας για την εισαγωγή του θέματος της σχολικής στέγης στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/10 παραθέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και αιτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.  Η Δημοτική αρχή, δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, επιμένει να μας αγνοεί με τη δικαιολογία ότι έχουν γίνει επανειλημμένα σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας μας διαψεύσει λοιπόν παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα πρακτικά των συνεδριάσεων, με απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που θέτουμε.

Μέχρι τότε θα υποβάλλουμε σε κάθε συνεδρίαση το αίτημα για συζήτηση των υποδομών των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

·        Να διενεργηθεί άμεσα εμπεριστατωμένος επιστημονικός αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος από αρμόδια κλιμάκια και χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών.

·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·        Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ο Δήμος να απαιτήσει την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

·        Να προχωρήσει τώρα η συντήρηση των σχολικών κτιρίων με τις ανάλογες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις διάφορες εργολαβίες.

·        Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία από το κράτος και τον Δήμο.

Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας για σοβαρά ατυχήματα μέσα στα σχολεία όπως έγινε πέρυσι το Νοέμβριο, όταν 2 μέρες μετά από αντίστοιχη κινητοποίησή μας που αντιμετωπίστηκε με ΜΑΤ από τη Δημοτική αρχή Μπακογιάννη, ξεκόλλησαν σοβάδες στις αίθουσες του 2ου Πρότυπου Λυκείου την ώρα λειτουργίας του σχολείου.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με την ασφάλεια και τις ζωές των παιδιών μας. Διεκδικούμε σύγχρονα, ελεγμένα, ασφαλή σχολεία για να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.