11/02/2015

2ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι Άνω Πατησίων: Δώσαμε τα χέρια!


Αν μέτρο είναι οι αριθμοί, τα δέκα σχολεία που συμμετείχαν μέσω των συλλόγων γονέων και της Ένωσης Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας και τα 8.500 αντικείμενα που άλλαξαν χέρια επιβεβαιώνουν την επιτυχία του 2ου Διασχολικού Ανταλλακτικού Παζαριού Άνω Πατησίων. Αν μέτρο όμως είναι πράγματα που δεν μετριούνται, όπως η αλληλεγγύη, ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή, η συνέπεια, η δοτικότητα, το κέφι τότε το Ανταλλακτικό Παζάρι είναι επιτυχές γιατί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου εκατοντάδες γονείς, μαθητές παππούδες και δάσκαλοι γέμισαν με αυτά το 142ο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε την δράση, έδωσαν και πήραν παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, cd και dvd.

Στον απολογισμό που κάνουμε δεν στεκόμαστε στα ρεκόρ συμμετοχής, αλλά στο δυνάμωμα των δεσμών μας. μέσα στη συλλογικότητα που απαντά στην Κρίση με το πείσμα για ζωή. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους κόπιασαν και εργάστηκαν αυτές τις μέρες για το σκοπό αυτό από όλα τα σχολεία, μικρούς και μεγάλους. 

Η προετοιμασία περιείχε συναντήσεις των οργανωτών προκειμένου να συμφωνήσουμε τι, πότε και πώς θα κάνουμε, να καθορίσουμε τον τρόπο δημοσιοποίησης της δράσης ένα μήνα περίπου πριν την ημέρα διενέργειας. Την τελευταία εβδομάδα το κάθε σχολείο παραλάμβανε τα αντικείμενα στο χώρο του. Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ το υλικό συγκεντρώθηκε στο 142ο Δημοτικό Σχολείο και στήθηκε το παζάρι.















Ξημερώνει Κυριακή. Κατά τις 8 το πρωί σιγά-σιγά παίρνουμε θέση στα πόστα μας. Στις 9 οι πόρτες ανοίγουν και οι πρώτοι αρχίζουν τα... "ψώνια"! Λίγο αργότερα έρχονται και οι άνθρωποι του Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια για να παραλάβουν φάρμακα. Στις 14.00 το μεσημέρι οι πόρτες κλείνουν, τα θρανία επιστρέφουν στις τάξεις, ο χώρος καθαρίζεται, ό,τι περίσσεψε αποθηκεύεται για να δοθεί σε δομές αλληλεγγύης. Κουρασμένοι, αλλά ικανοποιημένοι ένας-ένας καταρρέουμε!!!