08/04/2015

Καταγγελία της "Ενωτικής Κίνησης Γονέων

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ 5ΗΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας δεν έχει συνεδριάσει τους τελευταίους 4 μήνες. Η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε στις 2/12/2014. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης αλλά ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Ένωσης. Σε όλη τη διάρκεια της διετούς θητείας του Δ.Σ. δεν έχουν παρουσιαστεί πρακτικά καμίας συνεδρίασης, δεν έχουν υπογραφεί, ούτε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

Η παράταξη μας στην συνεδρίαση της 2/12/2014 επεσήμανε τα δύο παραπάνω ζητήματα και ζήτησε να τηρείται η μηνιαία συνεδρίαση αλλά και να παρουσιαστούν έστω και καθυστερημένα τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Σε όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία της Ένωσης έπαιρνε μέρος σε συσκέψεις π.χ. με τη Γ’ΕΛΜΕ και άλλους φορείς, χωρίς ούτε μια φορά να μας ενημερώσει, να θέσει σε συζήτηση τις θέσεις που θα υπερασπιστεί στις συγκεκριμένες συσκέψεις και να πάρει υπόψη τις θέσεις μας. Ενημερωνόμασταν  για αυτές τις πρωτοβουλίες από σπόντα και εκ των υστέρων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης (2/12/14) επισημάνθηκε ότι ακόμα υπήρχαν  κενά σε εκπαιδευτικούς σε ορισμένα δημοτικά σχολεία του Διαμερίσματος και δεν λειτουργούσε το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε κάποια άλλα. Αν και η διαπίστωση ήταν κοινή, η πρόταση μας να ενημερωθούν άμεσα οι σύλλογοι γονέων και να πάμε να διαμαρτυρηθούμε στην διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έγινε δεκτή, αλλά αποφασίστηκε ότι είναι καλύτερο πρώτα να σταλεί έγγραφο της Ένωσης σε όλους τους διευθυντές  των σχολικών μονάδων με το αίτημα να αποστείλουν (οι διευθυντές) τα κενά του κάθε σχολείου και μετά να αποφασιστεί η μορφή της διεκδίκησης. Μάλιστα αποφασίστηκε το ίδιο έγγραφο να κοινοποιηθεί στους συλλόγους γονέων όλων των σχολείων αλλά και στους συλλόγους των εκπαιδευτικών του Διαμερίσματος («Αριστοτέλης» και «Αθηνά»). Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Στην ίδια συνεδρίαση θέσαμε το αίτημα της επιδότησης των μηνιαίων σχολικών εκδρομών από την σχολική επιτροπή του Δήμου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα αυτό απασχολεί σχεδόν όλους τους γονείς που κάθε μήνα για κάθε παιδί τους πληρώνουν 5-10ευρω. Προτείναμε – με δεδομένη την ομόφωνη συμφωνία για το «άδικο του θέματος» – να απαιτήσει η Ένωση εγγράφως την επιδότηση των εκδρομών για όλα τα σχολεία, να ενημερωθούμε για την ημέρα συζήτησης του αιτήματος ώστε να συμμετέχουμε ως Δ.Σ. στη συζήτηση. Να γίνει επίσης η σχετική ενημέρωση στους συλλόγους γονέων για να στηρίξουν το αίτημα αυτό. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Σημειώνουμε επίσης ότι μέχρι και σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσης δεν έχει συγκεντρώσει και δεν έχει ελέγξει τα νομιμοποιητικά έγγραφα των συλλόγων των σχολείων, ούτε έχει ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής της συνέλευσης των αντιπροσώπων και των εκλογών. Αντίθετα, οι περισσότερες Ενώσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει τις συνελεύσεις και εκλογικές διαδικασίες ενώ κάποιες άλλες έχουν ορίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Τα ζητήματα της σωστής λειτουργίας δεν είναι τυπικά και αυτού του είδους η αντιμετώπιση γεννά ερωτηματικά  για την σκοπιμότητα αυτών των κινήσεων. Ο ρόλος της Ένωσης Γονέων πρέπει να είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός που αναδεικνύει τα προβλήματα και μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους Είναι ουσιαστικό να συνεδριάζει τακτικά το Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητά και να αποφασίζει όσο το δυνατόν πιο συλλογικά τη δράση του, πόσο μάλλον σε εποχές που τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και οι σύλλογοι γονέων χρειάζονται την υποστήριξη και τη βοήθεια της Ένωσης, κάτι που έχει επανειλημμένα αναδειχθεί από τους γονείς που είναι μέλη των ΔΣ των συλλόγων των σχολείων.



03/04/2015