19/10/2015

Παλαί-υουμε την προσφυγιά


Στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Παλαί στο Γαλάτσι βρέθηκε το Σάββατο το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ένωσης και Συλλόγων γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, προκειμένου να παραδώσει δεκάδες σακούλες με υλικά που συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των συλλόγων που συμμετείχαν στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων αποτελεί για εμάς ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το δράμα της προσφυγιάς. Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Η συγκέντρωση του υλικού στα σχολεία της περιοχής μας οργανώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα και ήταν στοχευμένη στις ανάγκες που μας είχαν διατυπωθεί από τις αλληλέγγυες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Παλαί. Παραδώσαμε δηλαδή υλικά υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σφουγγάρια, σερβιέτες, υγρά μαντηλάκια, χαρτιά υγείας, καθαριστικά), φάρμακα, πλαστικά ποτήρια, πιρούνια και πιάτα, παπούτσια και λίγα ρούχα, τροφές, κουβέρτες, κάλτσες, μαρκαδόρους κ.α.




Κατά την παράδοση του υλικού είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον αντιδήμαρχο του Γαλατσίου Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του Παλαί ως κέντρου φιλοξενίας των προσφύγων, και να μάθουμε για τις ροές αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Στην πρόθεσή μας να συνεχίσουμε την αλληλέγγυα δράση μας, ο αντιδήμαρχος μάς ενημέρωσε ότι χρειάζονται πλαστικά ποτήρια, σκούπες, φαράσια, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, νερό, σφουγγάρια μπάνιου, γάντια, μάσκες, κονσέρβες ψαριού, παπούτσια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, αντιεμετικά, αντιβιοτικά ενηλίκων, ριζάλευρα και κρέμες fucidin.




Τις επόμενες μέρες και άλλα σχολεία της περιοχής μας θα προχωρήσουν μεμονωμένα στη συγκέντρωση και αποστολή υλικού στο Παλαί, ενώ στις σκέψεις της Ένωσης Γονέων είναι να υπάρξει και συνέχεια στις δράσεις μας με τη διοργάνωση και ημερίδας για το θέμα των προσφύγων.