25/04/2017

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου 2015-2017


Αγαπητά μέλη της Ένωσης,

Στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση καλούμαστε να συνοψίσουμε τη δράση μας ως απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, να καταγράψουμε όσα κάναμε, όσα διεκδικήσαμε, όσα δεν αντιμετωπίσαμε. Καλούμαστε να κάνουμε έναν απολογισμό της παρουσίας μας, να τον παραδώσουμε στην κρίση σας παραδίδοντας επίσης τη σκυτάλη μας στο νέο ΔΣ που θα εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές μας.

Συγκροτηθήκαμε σε σώμα το Μάιο του 2015 επανεκλέγοντας ως πρόεδρό μας τον Ανδρέα Θεολόγου και ανασυγκροτηθήκαμε το Σεπτέμβριο του 2016 μετά την αποχώρηση του Ανδρέα εκλέγοντας ως πρόεδρο το Γιώργο Κατσαμάκη και υποδεχόμενοι ως τακτικό μας μέλος την α΄αναπληρωματική Βάσω Αντωνοπούλου.

Τα χρόνια που ζούμε μας δοκιμάζουν σκληρά ως κοινωνία. Δεν θα μπορούσε το γονεϊκό κίνημα να μην τοποθετείται και να μην δρα για όσα γίνονται, πάντοτε στο πλαίσιο της δυναμικής που μπορεί να έχει από τα μέλη του. Στο  κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της εποχής και του τόπου μας ζούμε, και όχι σε κανένα θερμοκήπιο ευμάρειας και ακμής.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα μας απασχόλησε έντονα και πρωτοπορώντας ίσως αποφασίσαμε να αρθρώσουμε δημόσιο λόγο, αλλά και με τις πράξεις μας να βοηθήσουμε τους τυραννισμένους συνανθρώπους μας που οι πόλεμοι και η ανέχεια για μια ακόμη φορά έφεραν κατά χιλιάδες στην αυλή μας. Τον Οκτώβριο του 2015 καλέσαμε τους συλλόγους της περιοχής μας να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν δίπλα μας, στο Παλαί του Γαλατσίου. Οι σύλλογοι είχαν εντυπωσιακή ανταπόκριση, συγκεντρώθηκαν άφθονα είδη, τα παραδώσαμε οι ίδιοι στην εγκατάσταση και δημοσιοποιήσαμε τη δράση μας θεωρώντας τη δυναμική της πράξης μας ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το Μάρτιο του 2016 εκατοντάδες ρούχα (βρεφικά, παιδικά, ενηλίκων) που συγκεντρώθηκαν στο 3ο Διασχολικό Ανταλλακτικό Παζάρι, που έγινε υπό την αιγίδα της Ένωσης, διαχωρίστηκαν ηλικιακά και παραδόθηκαν στην Αποθήκη για του Πρόσφυγες στο Ελληνικό. Τον Απρίλιο του 2016 εκατοντάδες παιδικά εσώρουχα  συγκεντρώθηκαν με πρόσκλησή μας από τους συλλόγους γονέων της περιοχής μας για να παραδοθούν σε δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην Κόρινθο, τον Πειραιά και το Ελληνικό. Το Νοέμβριο του 2016 τοποθετηθήκαμε δημόσια και στα μέλη μας για τους μαθητές-πρόσφυγες στα σχολεία μας, την ίδια στιγμή που σύλλογοι γονέων πανελλαδικά ακούγονταν στα δελτία ειδήσεων να υποδέχονται με φόβο και οργή τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Ένα ιδιαίτερα έντονο τέτοιο επεισόδιο τον Ιανουάριο του 2017 ενεργοποίησε πάλι τα αντανακλαστικά μας, θεωρήσαμε χρέος μας να καταδικάσουμε την επίθεση ρατσιστών σε σχολείο του Νέου Ικονίου. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς και την Ένωση Γονέων της περιοχής και ενημερώσαμε τα μέλη μας για τη θέση μας αυτή.

Η κοινωνική και οικονομική κρίση για μια ακόμη φορά ήταν στα πεδία που μας ενδιέφερε να δράσουμε. Συνεχίσαμε για μια ακόμη θητεία το έργο των προκατόχων μας υποστηρίζοντας το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια. Σε επίσκεψη αλληλέγγυων των βρετανικών συνδικάτων τον Οκτώβριο του 2016 στη Γκράβα δεχτήκαμε όλοι την εκτίμησή τους για το μοντέλο συνεργασίας καθηγητών, γονέων και πολιτών της γειτονιάς σε δίκτυα και δράσεις αλληλεγγύης. Διεκδικήσαμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή μας και αποστείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα. Για τέταρτη χρονιά συνεργαστήκαμε με την ΕΛΜΕ της περιοχής μας για τα Μαθήματα Αλληλεγγύης (2015-2016), μαθήματα βοηθητικής διδασκαλίας από εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Έντονη, δραστήρια και επίμονη ήταν η παρουσία μας και στις σχολικές επιτροπές του Δήμου της Αθήνας και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αυτά τα δύο χρόνια, δεδομένου ότι μέλη του ΔΣ μας αποτέλεσαν μέλη των ΔΣ των επιτροπών αυτών. Στόχος μας, μέσα από τα δομικά και άλλα προβλήματα, να λειτουργήσουμε προωθητικά για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας και την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Στη Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας συνδράμαμε προκειμένου η περίοδος οικονομικής κακοδιαχείρισης του πρώην προέδρου της Κ. Καραδήμα να πάρει τον ελεγκτικό λογιστικό δρόμο (μπήκαν ορκωτοί λογιστές) και τη νομική διαδικασία πλέον. Τόσο με υπόμνημά μας το Δεκέμβριο του 2015 (προϊόν αυτοψίας και συνεντεύξεων με τους διευθυντές των σχολείων), όσο και με τα αιτήματα και τις τοποθετήσεις μας στις σχολικές επιτροπές έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση των σχολείων μας, με προβλήματα που χρονίζουν, και έχουμε πιέσει για την επίλυσή τους.  Αντιταχθήκαμε σθεναρά, αν και ανεπιτυχώς, στη συγχώνευση των σχολικών επιτροπών το καλοκαίρι του 2016, καλώντας τις άλλες ενώσεις, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και τις δημοτικές παρατάξεις να κάνουν το ίδιο. Η δυναμική της Ένωσής μας, η εμπειρία μας στις σχολικές επιτροπές του παρελθόντος και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής μας τοποθέτησε και στο νέο ΔΣ της συγχωνευμένης σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας. Η συμμετοχή μας εκεί δεν ήταν εύκολη, αφού πολλά προβλήματα φάνηκε να μην έχουν αντιμετωπιστεί από την πρώτη στιγμή – η επιλογή για μία σχολική επιτροπή για 285 δημοτικά και 200 γυμνάσια-λύκεια φαίνεται να μην υποστηρίζεται από τα προϊόντα της δουλειάς αυτών των μηνών.

Αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζετε ότι θεωρούμε τη συνεργασία το καλύτερο εργαλείο της δράσης μας. Την επιδιώξαμε κάθε στιγμή. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ενθαρρύναμε και προωθήσαμε τις διασχολικές δράσεις, καλέσαμε και βοηθήσαμε τους συλλόγους της περιοχής μας να βγουν από το μικρόκοσμο του σχολείου τους, να γνωριστούν με τα μέλη των άλλων συλλόγων (ακόμη και η κοπή πίτας της Ένωσης τον Ιανουάριο του 2016 αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε) και να προωθήσουν πολιτιστικές, κοινωνικές ή αθλητικές δράσεις. Προϊόντα αυτής της δυναμικής είναι τα δύο διασχολικά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώθηκαν στο 101 δημοτικό σχολείο το Μάιο του 2015 και το Μάιο του 2016 (αναμένουμε αυτό του 2017), τα δύο διασχολικά ανταλλακτικά παζάρια (το Φεβρουάριο του 2016 και το Μάρτιο του 2017), τα δύο διασχολικά τουρνουά σκακιού (το Φεβρουάριο του 2016 και το Μάρτιο του 2017) και το διασχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου (τον Απρίλιο του 2016). Οι δράσεις αυτές είναι προϊόντα της δράσης των συλλόγων της περιοχής μας και μας επιτρέπουν ένα θεμιτό επόμενο βήμα: τη διεκδίκηση πολιτιστικών και αθλητικών χώρων στην περιοχή μας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Τα χρόνια αυτά της δράσης μας, το απερχόμενο ΔΣ αντιλήφθηκε τη σημασία δημόσιων τοποθετήσεων για μια σειρά ζητήματα. Η αξία μιας τέτοιας τοποθέτησης είναι πρακτική και συμβολική. Ακόμη και ως θέση δείχνει το στίγμα των απόψεών μας, το κίνητρο και το σκοπό μας. Είναι θεμιτό βέβαια να μην συναντούν τη σύμφωνη άποψη όλων. Ζητούμενο πάντως, όπου δεν θίγονταν βασικά ζητήματα αρχών, ήταν οι διατυπωμένες θέσεις μας να συναντούν κατά το δυνατόν τη συμφωνία των περισσοτέρων. Υπό το πρίσμα αυτό αρνηθήκαμε το 2016 τη συμμετοχή μας στο λεγόμενο «διάλογο για την παιδεία», καταγγείλαμε δε την μη πρόσκληση σε αυτόν από το Υπουργείο Παιδείας στα θεσμοποιημένα όργανά μας. Θεωρούμε πως όποια συζήτηση (προσχηματική ή όχι) για την παιδεία δεν μπορεί να αγνοεί τις θέσεις των συλλόγων γονέων, του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε επανειλημμένως με το περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής και το διευθυντή πρωτοβάθμιας της Α΄Αθήνας προκειμένου να ενημερώσουμε, να αιτηθούμε και να διεκδικήσουμε για ζητήματα που απασχόλησαν τα σχολεία μας, κυρίως για κενά και τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων στην περιοχή μας. Υποστηρίξαμε τα καλέσματα της Ομοσπονδίας Γονέων για προσλήψεις εκπαιδευτικών και κάλυψη των κενών. Τοποθετηθήκαμε για τις καθαρίστριες των σχολείων μας και την απαράδεκτη εδώ και χρόνια αντιμετώπισή τους, που επιπλέον αντιλαμβάνεται την υγιεινή των σχολείων σαν δευτερεύον θέμα. Τοποθετηθήκαμε για την επιβολή δήλωσης πόθεν έσχες και στους γονείς-μέλη των σχολικών επιτροπών. Τοποθετηθήκαμε για ζητήματα ενότητας και λειτουργίας των θεσμοθετημένων οργάνων του γονεϊκού κινήματος. Τοποθετηθήκαμε εμφατικά για το θέμα της λειτουργίας «ανοιχτών σχολείων» από το Δήμο της Αθήνας υπό τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου και με το άνοιγμα των σχολείων σε ΜΚΟ και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Τοποθετηθήκαμε για το χαράτσι στα μαθητικά πρωταθλήματα σκακιού. Αυτές οι τοποθετήσεις μας είχαν δημόσιο χαρακτήρα. Στο πλαίσιο όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας υποστηρίχθηκαν σε συνελεύσεις, συνεδριάσεις, επικοινωνίες και ΔΣ, θέσεις που βασίζονται στην προάσπιση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής παιδείας για τα παιδιά μας.

Στον απολογισμό μας δεν μπορεί να απουσιάζει η σχέση μας με το υπόλοιπο γονεϊκό κίνημα. Όπως όλοι εμείς εδώ από τους συλλόγους συναντιόμαστε στην Ένωση μας, έτσι κι οι αντιπρόσωποι απ’ τις Ενώσεις συμμετέχουμε στην Ομοσπονδία Αττικής. Κι απ’ τις Ομοσπονδίες, στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Σ’ όλα αυτά τα επίπεδα, συντονίζουμε τις δράσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Εμείς. Οι γονείς μαθητών και μαθητριών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και προσχολικής Αγωγής. Εκπρόσωπος από την Ένωση μας είναι εκλεγμένος στα ΔΣ και των δύο αυτών συνδικαλιστικών οργάνων. Μέχρι πρότινος μάλιστα και στη θέση του Γραμματέα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αττικής. Τόσο η Ομοσπονδία όσο και η ΑΣΓΜΕ ενημερώνονται έγκαιρα για όλες τις δράσεις κι εκδηλώσεις της Ένωσης μας.
Εμείς παράλληλα, παρακολουθούμε τις διαδικασίες, τις ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις, ενημερώνουμε τους συλλόγους-μέλη μας και συμμετέχουμε ανάλογα. Με σταθερή κριτική προσέγγιση. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, σε μια σειρά από ζητήματα -με κορυφαίο αυτό της Αλληλεγγύης στα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας μας, αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού- η Ένωση μας έχει από χρόνια βρεθεί στην πρωτοπορία. Όχι μόνοι μας, είναι η αλήθεια. Αλλά με θέσεις και δράσεις περισσότερο προωθημένες απ’ το μέσο όρο. Και σαφώς περισσότερο, απ την συνδικαλιστική ηγεσία του γονεϊκού κινήματος, όπως αυτή εκφράζεται στους συσχετισμούς των ΔΣ της Ομοσπονδίας Αττικής και της ΑΣΓΜΕ.
Έχει λοιπόν τη σημασία της η συμμετοχή μας και εκεί. Γιατί πέρα απ’ το συντονισμό και την ανταλλαγή εμπειριών, συμβάλλουμε στο μπόλιασμα του γονεϊκού κινήματος, με αντιλήψεις μιας διαφορετικής, κοινωνικά γειωμένης και αποτελεσματικότερης χάραξης αξόνων δράσης και διαχείρισης της καθημερινότητας της σχολικής –κι όχι μόνο- ζωής. Σε συνεργασία πάντα με τις συνδικαλιστικές εκφράσεις των δασκάλων των παιδιών μας, με όλους τους αγωνιζόμενους να σταθούν με Αξιοπρέπεια συμπολίτες μας. Για τα παιδιά μας. Όλα τα παιδιά που έχουν δικαίωμα στη Μόρφωση.


Αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρούμε πυκνή τη δράση μας αυτά τα δύο χρόνια, άλλοτε γόνιμη και άλλοτε όχι, άλλοτε επαρκή και άλλοτε όχι, άλλοτε ομόθυμη και άλλοτε όχι. Στόχος μας όμως πάντα ήταν η συνεργασία. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά στα επιμέρους προβλήματα των σχολείων μας, κοντά σας στην αντιμετώπισή τους, τους περισσότερους σας έχουμε δει, έχουμε συζητήσει επανειλημμένως μαζί σας, έχουμε επισκεφθεί τα σχολεία σας. Θεωρούμε ότι αυτό που παραδίδουμε είναι μία Ένωση Γονέων δυναμική, ενημερωμένη, με αυτοπεποίθηση, εξωστρεφής, δημοκρατική. Δεν παραδίδουμε ίσως καλύτερα σχολεία, αλλά παραδίδουμε τη σκυτάλη σε συναδέλφους που θα συνεχίσουν να παλεύουν γι’ αυτά συλλογικά και χωρίς αναθέσεις σε συνδικαλιστικές ή άλλες ηγεσίες.

24 Απριλίου 2017
Το Δ.Σ.