25/04/2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

24 Απριλίου 2017 


Στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας εργάζονται 12.000 περίπου εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών με συμβάσεις μίσθωσης έργου (9.000 περίπου). Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Αθήνας καλούνται ως Νομικά Πρόσωπα να διαχειριστούν για λογαριασμό του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας την κάλυψη των αναγκών 480 περίπου σχολείων, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του Καλλικράτη. Μέσα στις ευθύνες τους είναι η πληρωμή εκατοντάδων καθαριστριών που ως εργολάβοι καθαριότητας υπογράφουν κάθε χρόνο συμβάσεις έργου για τον καθαρισμό των σχολείων.

Η αμοιβή των «εργολάβων καθαρισμού» ορίζεται με την αριθμ..2/18254/0022/03-04-08 κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών με την οποία καθορίζεται η αμοιβή των καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 672/ τ. Β΄/17-04-2008.

Για τον υπολογισμό λοιπόν της αμοιβής των καθαριστριών που απασχολούνται στα σχολεία προστίθεται ένα ποσό που αφορά τις αίθουσες διδασκαλίας κλασικού που διαθέτει η σχολική μονάδα και ένα ποσό με βάση τις αίθουσες ολοημέρου που διαθέτει η εν λόγω μονάδα και με ανώτερο όριο τις δεκαοκτώ (18) αίθουσες.

Στους όρους όμως των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί υπάρχει η ρητή δέσμευση του καθαρισμού εκτός των αιθουσών διδασκαλίας και των αιθουσών Ολοημέρου  και όλων των γραφείων, του προαύλιου χώρου, όλων των κοινόχρηστων χώρων των σχολείων (αίθουσες εκδηλώσεων, αίθουσες βιβλιοθήκης, αίθουσα υπολογιστών, προαύλιο, διάδρομοι, τουαλέτες κλπ).

Πολλές φορές μέχρι σήμερα η σχολική κοινότητα αναγνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα  οι καθαρίστριες προσέφεραν πολλαπλάσιο έργο από αυτό για το οποίο αμείβονται υπολόγιζε κι άλλους χώρους σαν αίθουσες διδασκαλίας.

Οι διαφορές αυτές ανάμεσα στο νόμο και στην πρακτική οδηγεί τις σχολικές επιτροπές να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα ακάλυπτα από την κεντρική διοίκηση ποσά, καθώς αυτά δεν καλύπτονται από τον ενδιάμεσο φορέα χρηματοδότησης που είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο οποίος φυσικά εφαρμόζει πιστά το προϋπάρχον νομικό πλαίσιο. Η αραιή χρηματοδότηση  του ΙΝΕΔΙΒΙΜ  αναγκάζει συχνά τις Σχολικές Επιτροπές να πληρώνουν από τα χρήματα των σχολείων προκειμένου η ισχνή πληρωμή των εργαζομένων στην καθαριότητα να γίνεται σε μια τακτική βάση – όπως γίνεται για όλους τους εργαζόμενους. Στερώντας χρήματα από τα σχολεία, οι Σχολικές Επιτροπές πληρώνουν για την καθαριότητά τους, περιμένοντας τα χρήματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να έρθουν.

Όπως καταλαβαίνετε, χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων της χώρας εργάζονται χρόνια με ετήσιες συμβάσεις (σαν να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), με πολύ χαμηλές αποδοχές και με υποχρεώσεις που αναγκάζονται να αποδεχτούν ακόμη και πέρα από τα προβλεπόμενα. Η εργασιακή ομηρεία των ανθρώπων αυτών ουδόλως εξυπηρετεί τις ανάγκες των σχολείων ή έστω κάποια οικονομία κλίμακος. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται, όπως ο νόμος ορίζει, για να καθαρίζουν σχολικές αίθουσες και όχι κοινόχρηστους χώρους των σχολείων, αίθουσες εκδηλώσεων ή γυμναστήρια. Αυτό βέβαια, όπως η λογική ορίζει, δεν μπορεί να γίνεται, γιατί σε τέτοια περίπτωση τα σχολεία θα μετατρέπονταν σε υγειονομικές βόμβες. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων είτε αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις στις οποίες τους ανατίθεται και ο καθαρισμός των μη «προβλεπόμενων» χώρων, είτε εθελοντικά και αυτοβούλως προσφέρουν το παραπάνω χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό.

Με την πρόσφατη εμπλοκή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο ως καθαριζόμενους χώρους αναγνωρίζει λιγότερους από αυτούς που καθαρίζονται,  οι σχολικές επιτροπές καλούνται είτε να απολύσουν εργαζόμενους, συμπεριφερόμενες ως ανάλγητος εργοδότης, είτε να αφήσουν τα σχολεία κατά το ήμισυ βρώμικα.

 Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να στερούμε τα σχολεία μας από τους λίγους πόρους που τους αναλογούν, προκειμένου από αυτούς τους πόρους να πληρώνονται όσα δεν δέχεται να πληρώσει η κεντρική διοίκηση. Δεν μπορούν να απολύονται εργαζόμενοι ή να αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις με αβάσταχτους και απάνθρωπους όρους, μόνο και μόνο για να εξασφαλίζεται έτσι η καθαριότητα των σχολείων που ο νόμος δεν προβλέπει. Δεν μπορούμε να υπομένουμε την πίεση για ένα θέμα που απαιτεί την κεντρική θεσμική, νομική και πολιτική βούληση για να λυθεί. Με ημίμετρα, σύγχρονους σκλάβους και τεχνάσματα δεν μπορούν να είναι καθαρά τα σχολεία.

Σε πρόσφατο (31/3/2017) υπόμνημά τους στη Βουλή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) περιγράφει το εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών, τις αποδοχές των συμβασιούχων καθαριστριών, τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς ασφάλισής τους. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων που καθαρίζουν τα σχολεία μας, τη μόνιμη και σταθερή εργασία τους, τη μονιμοποίησή τους, αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους

Από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αιτούμαστε έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι σχολικές επιτροπές τη διαμορφωθείσα κατάσταση του τρέχοντος έτους


Από το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία αιτούμαστε:

- Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
- Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου τα κλάδου στα ΒΑΕ
- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
- Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών


Ομόφωνα,
η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων στην Ένωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας