12/09/2018

Μήνυμα της Ένωσης Γονέων για τη σχολική χρονιά 2018-2019



Αγαπητοί γονείς,

 Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει για τα παιδιά μας κι εμάς με τις αγωνίες, τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα προβλήματά της. Άλλη μια χρονιά που για όσους οργανωνόμαστε στο γονεϊκό κίνημα θα δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούμε πάλι για το καλό και το δίκαιο της δημόσιας, δωρεάν, ποιοτικής παιδείας. Με αντίξοες συνθήκες, χρονίζοντα προβλήματα, ελλείψεις και υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αποσπασματικές αλλαγές και όχι ριζοσπαστικές λύσεις, εξαιρετικά ελλειπή στήριξη της ειδικής αγωγής, κακή υποδομή να δοκιμάζουν τις αντοχές και το πείσμα μας. Αλλά και δημιουργικότητα, συλλογικότητα, διεκδίκηση και αυτοοργάνωση να μας χαρίζουν στις καλύτερες στιγμές μας κουράγιο και ενθάρρυνση.

 Η φετινή αρχή δεν θα θέλαμε να είναι σαν την περσινή, με ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Διαπιστώσαμε αποφάσεις και σχεδιασμούς προς τη θετική κατεύθυνση τη χρονιά που μας πέρασε, επικροτήσαμε το πιλοτικό πρόγραμμα της σίτισης στα σχολεία και επιθυμούμε την εφαρμογή του σε όλα, επιδοκιμάσαμε την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να υλοποιηθεί και στην Αθήνα, πιέσαμε και διεκδικήσαμε μια πιο γενναία και δίκαιη δημιουργία τάξεων υποδοχής για τα προσφυγόπουλα των σχολείων μας. Οφείλουμε όμως να δεχτούμε πως η παιδεία μας χρειάζεται ανατροπές και σοβαρή στήριξη, χρειάζεται μόνιμο, επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό, πλήρη αλλαγή του εξετασιοκεντρικού μοντέλου που εν πολλοίς είναι ταξικό, αποκλείοντας τους μη κατέχοντες από το δικαίωμα στη γνώση, χρειάζεται βιβλιοθήκες και εργαστήρια και κτήρια ανθρώπινα, προσβάσιμα σε όλους.

 Η φετινή χρονιά είναι χρονιά εκλογών στα όργανα του γονεϊκού κινήματος, στους συλλόγους, τις ενώσεις, τις ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία. Θα δοκιμάσουμε πάλι τη δυναμική μας, θα αποχωρίσουμε και θα ενταχθούμε στα συλλογικά μας υποκείμενα με γνώμονα τον εθελοντισμό, τον ερασιτεχνισμό μας, αλλά και τη συνέπεια και τη συνέχεια, την αίσθηση της ευθύνης του πολίτη γονέα που διεκδικεί για όλα τα παιδιά αυτής της χώρας.

 Με την πεποίθηση ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι δημιουργική, συλλογική και μαχητική για όλους μας και με την ευχή να είναι και γόνιμη, η Ένωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας εύχεται καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.



ο Πρόεδρος                                                                              η Γενική Γραμματέας

Γιώργος Κατσαμάκης                                                              Βάσω Αντωνοπούλου