21/11/2019

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ 5ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (20/11/2019)
(στηρίχτηκε από όλες τις δυνάμεις της Ένωσης και ψηφίστηκε ομόφωνα)





Καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων!

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων θα λειτουργήσουν 304 νέες τάξεις υποδοχής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019. Στην 5η  δημοτική κοινότητα αφορά ένα σχολείο (το 21ο).
Καλούμε τους συλλόγους Γονέων να δείξουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αφενός έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους εξαιτίας των πολέμων και της φτώχειας, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, αφετέρου  πολλοί από αυτούς παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας της συνθήκης του «Δουβλίνου II» αλλά και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ θέλουν να μετακινηθούν σε άλλους προορισμούς.
Παράλληλα, να διεκδικήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης όλων των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας. Για την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.λπ.
Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές, όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους. Καμία δουλειά δεν έχουν οι ΜΚΟ και οι διάφοροι που εμφανίζονται γύρω από αυτές, σε σχέση με την ευθύνη της οργάνωσης όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι σύλλογοι διδασκόντων, συνολικά η σχολική κοινότητα, οφείλουν να τις οργανώσουν και να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν ξεχνάμε στιγμή ότι και ο λαός μας στο παρελθόν έχει βιώσει την προσφυγιά.

Καλούμε όλους τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων αλλά και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς να αγκαλιάσουν, στις γειτονιές τους και στα σχολεία τους, τα προσφυγόπουλα, να οργανώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς αυτά και την ίδια στιγμή να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν τυχόν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Πιστεύουμε ότι η μόρφωση των παιδιών αυτών, που έζησαν την φρίκη του πολέμου και κατάφεραν να επιβιώσουν, μόνο όφελος θα είναι για την κοινωνία. Η συνύπαρξη των παιδιών μας θα αποτελέσει για όλους το καλύτερο μάθημα: της επιβίωσης, της αντοχής, της ελπίδας, της ζωής.

Να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας!

                                                                    ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.