14/11/2019

Στήριξη στο ΚΕΘΕΑ, τα Kέντρα Πρόληψης και τα «στεγνά» προγράμματα - Πολιτική «μείωσης της ζήτησης» των ναρκωτικών και όχι «μείωσης της βλάβης»




       Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που θέτει σε ισχύ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, υπενθυμίζουμε τη θέση του γονεϊκού κινήματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν και να μορφώνονται σε μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
       Γι αυτό, όπως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αντιταχθεί στις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων για νομιμοποίηση ή αθώωση ναρκωτικών, σε προσπάθειες εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της πρόληψης και της θεραπείας, έτσι και τώρα διατυπώνουμε τη διαφωνία μας στην Π.Ν.Π. της κυβέρνησης που ουσιαστικά καταργεί το χαρακτήρα και υπονομεύει τη δράση του ΚΕΘΕΑ.
       Η πολιτική «μείωσης της βλάβης» προωθείται από τις κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ, αντί για την πολιτική «μείωσης της ζήτησης» των ναρκωτικών. Αυτή η «αντιναρκωτική» πολιτική υπηρετεί το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης που προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» τη χορήγηση υποκατάστατων και τη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών, με τη δημιουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών (Χ.Ε.Χ.), δηλαδή τη νομιμοποίηση και την εξοικίωση με τη χρήση.
       Το ΚΕΘΕΑ με την 37χρονη δράση του αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να επανενταχθεί ενεργά στην κοινωνική ζωή. Η  αυτοδιοίκησή του είναι άρρηκτα δεμένη με το χαρακτήρα των «κοινοτήτων» του. Με τις αξίες στις οποίες στηρίζονται: Την πίστη στην ανθρώπινη δύναμη και θέληση, την προσφορά και την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
            Η Ένωση Γονέων της 5ης Δ.Κ. Αθήνας γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσπάθεια που καταβάλλει το ΚΕΘΕΑ. Ήταν δίπλα μας και δίπλα στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, με καθαρές θέσεις, όποτε τους το ζητήσαμε, για να ενημερώσουν και να διαφωτίσουν τους γονείς σε ζητήματα πρόληψης, αλλά και διαχείρισης του προβλήματος όταν χρειάστηκε. Εκπόνησαν οι ίδιοι 3ετές πρόγραμμα πρόληψης σε σχολείο της περιοχής πριν λίγα χρόνια. Σήμερα είναι η σειρά μας να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε ζητώντας να μην ψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το αυτοδιοίκητο και αλλοιώνει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.
            Ως Ένωση Γονέων χρειάζεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας.
            Να προχωρήσουμε σε συζήτηση με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την ανάγκη να προωθηθεί πραγματικά αντιναρκωτική πολιτική με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη-Θεραπεία-Κοινωνική Επανένταξη.
           
            Διεκδικούμε:
·         Να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών.
·         Να υλοποιηθούν προγράμματα πρόληψης στα σχολεία.
·         Να δημιουργεί συμβουλευτικός σταθμός για εφήβους και γονείς στη Γκράβα.
·         Να στηριχθούν με χρηματοδότηση και προσωπικό τα υποστελεχωμένα Κέντρα Πρόληψης του Δήμου και να μπορέσουν να κάνουν άμεσα παρεμβάσεις στα σχολεία της περιοχής.
·         Να στηριχθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
·         Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.