01/05/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 5ης ΔΚΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 5ΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων της τρέχουσας επιδημίας COVID-19, ανακοινώθηκε η κλιμακωτή έναρξη των σχολικών μας μονάδων (πρώτα των Λυκείων και έπειτα των Γυμνασίων και των Δημοτικών – Νηπιαγωγείων). 

Στην κρίσιμη αυτή καμπή της εξέλιξης της πανδημίας, τα σχολεία παραμένουν ένα μεγάλο μυστήριο, γιατί στερούμαστε όλοι ακόμα μιας ξεκάθαρης εικόνας του τρόπου δράσης του ΄΄επιθετικού΄΄ αυτού ιού στα παιδιά! Πολύ λίγα παιδιά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως να νοσηλεύονται και να πεθαίνουν. Συμβαίνει, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο ΄΄λαμβάνουν΄΄ τα παιδιά τον ιό και τον μεταδίδουν; Γιατί αν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά μπορεί να είναι καλά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους παππούδες!!
Η νόσος είναι παντού απειλώντας να εκμεταλλευτεί τα όποια λάθη και τις αδυναμίες μας! 

 Πολλά ερωτηματικά βασανίζουν τους γονείς: Πώς ακριβώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις και οι συνθήκες ασφαλείας (ιδιαίτερα για τα παιδιά των Δημοτικών και των Γυμνασίων) κυρίως στα διαλείμματα, τα κλιμακοστάσια, το προαύλιο, αλλά και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας;
Παραμένουν άγνωστες οι ευπάθειες μαθητών, συγγενών και εκπαιδευτικών που μπορεί να αποβούν μοιραίες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΔΕΝ έχουν αναπτυχθεί αντισώματα στον ευρύ πληθυσμό ούτε υπάρχει εμβόλιο και θεραπευτική αγωγή. 

 Και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα κλείνει το σχολείο για 14 ημέρες, θα γίνεται μικροβιοκτονία στους χώρους και θα ιχνηλατούνται διεξοδικά οι επαφές παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και παππούδων οδηγώντας τους σε κατ΄οίκον περιορισμό στην καλύτερη των περιπτώσεων; 

Τέλος θεωρούμε πάρα πολύ δύσκολη την εξασφάλιση τις επόμενες ημέρες όλων των απαραίτητων  προϋποθέσεων προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία (αυστηρή τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, μέτρα ατομικής υγιεινής, συστηματικός καθαρισμός και απολυμάνσεις σχολικών χώρων, άμεση τακτοποίηση οικονομικών ζητημάτων κλπ).

Η Ένωσή μας θεωρεί ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέλθει μεταβολή στη ζυγαριά της προστασίας της ζωής των παιδιών μας, ακολουθώντας την λογική των πιθανοτήτων και δημιουργώντας έναν κύκλο δοκιμών μέχρι την τελική επιτυχή έκβαση. Πιστεύουμε ότι τα κρίσιμα κριτήρια άρσης των περιοριστικών μέτρων στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων, ιδιαίτερα των δημοτικών, νηπιαγωγείων και Γυμνασίων, εμπεριέχουν μεταβλητές και πολλαπλούς αγνώστους που καθιστούν αδύνατη ή αόριστη την ΄΄επίλυση της σχολικής εξίσωσης΄΄ που λέγεται άνοιγμα των σχολείων. 

Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην περιφρούρηση της υγείας των παιδιών μας και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη διαφύλαξη της ζωής αυτών και των οικογενειών τους! 

Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε όσους εκπαιδευτικούς, ανταποκρίθηκαν μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αλλά και τις νέες πρακτικές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά στην διαδικτυακή εκπαίδευση, με συνειδητοποίηση της ατομικής τους ευθύνης, υπερβάλλοντα ζήλο και συναίσθηση κοινωνικής προσφοράς. Άλλωστε, η μόρφωση και η προσπάθεια για την κατάκτησή της είναι ένας διαρκής αγώνας, στον οποίο μεγάλη σημασία έχει η διαδρομή αλλά και τα όποια ΄΄εμπόδια΄΄ τυχόν παρουσιάζονται.
  
                                        Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων της 5ης ΔΚΑ