11/05/2020

Ψηφίστηκε τροπολογία για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και άδεια ειδικού σκοπού

Tροπολογία στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας / νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Με την εν λόγω τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές (Αθμιας και Βθμιας) που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας). 

Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτης ή απρόβλεπτης κατάστασης, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών). 

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 
Σε καμία περίπτωση μάλιστα -σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος με τεχνικά μέσα παρά μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο και για όσο διαρκεί η διδασκαλία με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. 

Παράλληλα, ρυθμίζεται χωριστά το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούν να τη λάβουν, μόνο κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρμοδίου οργάνου/
προϊσταμένου τους, ήτοι του διευθυντή.


           Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας και η Ένωσή μας το παρακολουθεί στενά.