07/06/2024

Κινητοποίηση των Ενώσεων & Συλλόγων Γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο - Τετάρτη 12/6/24, 5μμ

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή και παρά την πλήρη ενημέρωση που παρείχαμε οι Σύλλογοι Γονέων και οι Ενώσεις στον Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, η κατάσταση στα σχολεία παραμένει δραματική όσον αφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από τις ασυντήρητες και παλιές κτιριακές υποδομές, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, ούτε σχεδιασμός για το πως θα προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες. Έχοντας μπροστά μας την καλοκαιρινή περίοδο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σημαντικές παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών των σχολείων, η έλλειψη προγραμματισμού θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο με ακόμη χειρότερους όρους.

Τέσσερις μήνες μετά την συνάντησή μας με το Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους παραμένουν ακόμα αναπάντητα τα αιτήματά μας για προγραμματισμό συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις σχολικές κτιριακές υποδομές αλλά και την αύξηση των κονδυλίων για τις εργασίες συντήρησης με αντίστοιχη αποτύπωση στον προϋπολογισμό του Δήμου. Την ίδια στιγμή ωστόσο με fast track διαδικασίες προχωρούν τη Διπλή Ανάπλαση, βρίσκουν κονδύλια, αναδιαμορφώνουν ακόμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου για να προχωρήσουν τα έργα και να αποκτήσει μία ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία γήπεδο.

Είναι προφανές ότι παρά τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια τα σχολικά κτίρια, η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών δεν είναι προτεραιότητα ούτε της νέας δημοτικής αρχής.

Όπως προτεραιότητα δεν είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αγνοώντας τόσο τις προτάσεις μας όσο και τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, με μία απόφαση-αντιγραφή από προηγούμενες χρονιές τα summer camps παραμένουν περιορισμένα, αποκλείοντας τους μαθητές της δευτεροβάθμιας και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες ενώ οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό μαθητών.

Και βεβαίως βασικό θέμα είναι αν τελικά ο Δήμος θα αντιδράσει στην περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για τις σχολικές επιτροπές που αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών ή θα δεχτεί να μοιράσει τα πετσοκομμένα κονδύλια που δεν επαρκούν.

Έξι μήνες μετά την τελευταία μας κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί γι αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε αυτά που ανήκουν σε εμάς και τα παιδιά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεσα να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος επιστημονικός αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος από αρμόδια κλιμάκια και χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ο Δήμος να απαιτήσει την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

  • Να προχωρήσει τώρα η συντήρηση των σχολικών κτιρίων με τις ανάλογες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις διάφορες εργολαβίες.

  • Να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία από το κράτος και τον Δήμο.

  • Να επεκταθούν τα προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, με  ενιαίο,  επιστημονικά καταρτισμένο  πρόγραμμα  ανάλογα με τις  ανάγκες  των  παιδιών,  με  δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές (ανεξαρτήτως ηλικίας και συμπεριλαμβάνοντας τα παιδιά με ειδικές ανάγκες), προβλέποντας και τις ανάγκες σίτισης για τις ώρες αυτές, αξιοποιώντας όλα τα δημοτικά αθλητικά κέντρα αλλά και τις υποδομές των σχολείων.