03/10/2019

Η Ένωσή μας με το υπ΄αριθμ. ΗΠ/ΕΝ/1 / 10 /19 έγγραφό της προς τον Δήμο Αθηναίων ζητά την όσο γίνεται συντομότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των αιτημάτων παραχώρησης χώρων των Συλλόγων Γονέων του διαμερίσματός μας, διευκολύνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων γονέων και μαθητών. Επισημάναμε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν πρέπει να είναι κάτι απομακρυσμένο και περίκλειστο αλλά προσδοκούμε την καθημερινή αλληλεπίδραση και συνδιαμόρφωση ή/και διεύρυνση στη λήψη αποφάσεων που έχουν επιπτώσεις στα δικαιώματα των δημοτών, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά μας!



Υπενθυμίσαμε σε όλους ότι τα προγράμματα δημιουργικών αλλά και διασκεδαστικών μετασχολικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται από τους Συλλόγους Γονέων έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή και τις συνήθειες των παιδιών, τα οποία με περίσσια ζωντάνιας περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο την έναρξή τους προκειμένου να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν αλλά και να εκπαιδευτούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα. Οι δράσεις αυτές καταδεικνύουν ότι με σωστό σχεδιασμό και σωστή δέσμευση στην επίτευξη των στόχων μπορεί να προωθηθούν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για τους μαθητές των σχολείων μας. Η παρακολούθηση κοινών δράσεων στον οικείο χώρο του σχολείου των μαθητών με συνομήλικούς τους, κάνει την καθημερινότητα των παιδιών περισσότερο ενεργή, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα, συμβάλλει στο να κάνουν οι μαθητές τη δική τους υπέρβαση, να προχωρήσουν πιο πέρα και να εξερευνήσουν πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες άμεσα και γρήγορα ενώ οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες συμβάλλουν τελικά στην προσωπική τους εξέλιξη, τη βελτίωση του μαθησιακού τους επιπέδου με χαρά και χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές αναπτύσσουν πολιτισμική κατανόηση και κερδίζουν νέες προοπτικές μέσα από τη δική τους μάθηση. 
Οι Σύλλογοι των Γονέων με την ανάπτυξη και υποστήριξη δραστηριοτήτων προσφέρουν μόνιμα οφέλη για τους μαθητές, το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα και προωθούν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του σχολείου, όπως βελτίωση διδασκαλίας και μάθησης, διεύρυνση του ορίζοντα των μαθητών, δυνατότητες ακόμη και επαγγελματικής εξέλιξης, βελτίωση του προφίλ του σχολείου, σύνδεση με ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών.
Πρόκειται για ευέλικτα προγράμματα με πλήθος επιλογών και την ικανότητα να στηρίζουν σχέδια μεγάλης και μικρής κλίμακας. Οι γονείς μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στους στόχους των παιδιών τους και οι δραστηριότητες συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων αυτών. Αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσον επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών,προσφέρουν εμπεριστατωμένες μαθησιακές ενότητες και παρέχουν την στήριξη εκείνη που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Έτσι πολλαπλά είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες μαθητές διευρύνοντας τις φιλοδοξίες τους, όπως δυνατότητα παράλληλης συμμετοχής σε πολλά προγράμματα, διασκέδασης και παράλληλης εξερεύνησης σε πεδία άγνωστα μέχρι τότε, προώθηση συνεργασιών με στόχο την καινοτομία στην εκπαίδευση, αδελφοποίηση των μαθητών των σχολείων, ανάπτυξη της δημιουργικότητας κα.
Οι χώροι των σχολείων με την εθελοντική σφραγίδα των Συλλόγων Γονέων ανοίγουν τα απογεύματα ή/και τα σαββατοκύριακα και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης αδιακρίτως ΟΛΩΝ των μαθητών, τα σχολικά προαύλια διατίθενται για άθληση, παιχνίδι και διασκέδαση, ενώ στις αίθουσες υλοποιούνται δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και τεχνολογίας για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές χωρίς να παρακωλύεται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας ή να παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αντιθέτως οι Σύλλογοι Γονέων διασφαλίζουν την ασφάλεια των παρευρισκομένων στις δράσεις που διοργανώνουν και φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια τους σχολικούς χώρους που τους παραχωρούνται