03/05/2015

Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι γονείς και τα παιδιά μας έχουμε βιώσει μια απίστευτα βάρβαρη πολιτική. Περικοπές μισθών, ανεργία, καταστάσεις που πολλούς από εμάς μας έφεραν στα όρια της εξαθλίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις να περνάμε αυτά τα όρια. Αυτή η κατάσταση είχε αποτελέσματα και στα σχολεία μας:

* το φόβο, τον ανταγωνισμό και τη διχόνοια, την ανθρωποφαγία το κοινωνικό αυτοματισμό, που τόσα χρόνια καλλιεργήθηκε συστηματικά από αρμόδιους και αναρμόδιους

* τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που πετάχτηκαν στο δρόμο μαζί με τους μαθητές τους κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, την απίστευτη υποκρισία των κυβερνώντων απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την τύχη του δημόσιου σχολείου, ενός σχολείου που έχει βιαστεί από τις νεοφιλελεύθερες αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.

* τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και σχολείων

* τη διάλυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

* την «Τράπεζα Θεμάτων» και το υπέρμετρα αυστηρό σύστημα προαγωγής στο Λύκειο

* την αύξηση της μαθητικής διαρροής ως φυσική συνέπεια όλων των προηγουμένων,
και πόσα άλλα ακόμα… που αντιμετωπίσαμε και βιώσαμε τόσο οδυνηρά στο πετσί μας στα σκληρά χρόνια της βαρβαρότητας. Είναι πραγματικά αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι έχουμε ξεχάσει πού βρισκόμασταν μόλις πριν λίγους μήνες.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση γιατί προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και γιατί τα τραύματα που άφησαν αυτές οι πολιτικές στην εκπαίδευση και την κοινωνία είναι αμέτρητα και βαθιά. Ο στόχος μας, το έργο που καθημερινά και σε εθελοντική βάση προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε ήταν και είναι η συστηματική ενημέρωση και δράση των γονέων σε θέματα που αφορούν: την δράση των γονέων στο πλαίσιο των διεκδικήσεων μας. Την βελτίωση των γνώσεων των γονέων πάνω στις ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο δράσης τους . Την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και της συνεργασία τους με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι ανάγκη να σημειώσουμε τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε για να σταματήσει η πολιτισμική ασυνέχεια ανάμεσα στο σχολείο και στην οικογένεια.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Ένωση Γονέων, με όσες δυνάμεις διέθετε, συμμετείχε αποφασιστικά σε μια σειρά από δράσεις που πιστεύουμε πως βοήθησαν αποτελεσματικά την ανάδειξη των προβλημάτων την ικανοποίηση τους τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και ευρύτερα.

Επιγραμματικά σημειώνουμε: αποτρέψαμε με τον αγώνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων την συγχώνευση του ιστορικού 132 Δημοτικού Σχολείου. Μετά από πάνω τέσσερις μήνες συνεχούς δράσης καταφέραμε με πρώτους τον σύλλογο διδασκόντων, τα παιδιά του σχολείου και τους γονείς να ανατρέψουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Συμμετείχαμε ενεργά στον αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων με την παρουσία μας σε όλη την διάρκεια του αγώνα τους. Ιδιαίτερα στο συγκρότημα της ΓΚΡΑΒΑΣ δώσαμε την μάχη και την κρατήσαμε κλειστή μέχρι το τέλος . Για πρώτη φορά διαβάστηκε το ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών στην πρωινή προσευχή των σχολείων.

Συμμετείχαμε επίσης ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων για να μην κλείσουν το 7ο Θεραπευτήριο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της διάδοσης των αντιφασιστικών και αντιπολεμικών μηνυμάτων καλέσαμε με την Γ ΈΛΜΕ να συμμετέχει όλη η σχολική κοινότητα με την Γ΄ τάξη Γυμνασίου και Λυκείου στην προβολή της ταινίας «φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, στο Κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ.

Συνεργαστήκαμε πάλι για τα Μαθήματα Αλληλεγγύης, για τη διδακτική στήριξη μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, σε αίθουσες του 40ου Γυμνασίου, στην Γκράβα. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, με πρωτοβουλία της Γ΄ ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων της 5ης Δημοτικής κοινότητας, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει την οργάνωση βοηθητικών μαθημάτων από εθελοντές εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν. Τα μαθήματα αλληλεγγύης φιλοξενούνται στο χώρο του 40ου Γυμνασίου και συμμετέχουν σ’ αυτά περισσότεροι από 150 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, ενώ διδάσκουν 19 εκπαιδευτικοί και τα στηρίζουν διοικητικά και γραμματειακά άλλοι 5. Όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή των παιδιών ξεπέρασε τις προβλέψεις αλλά και τις δυνατότητές μας, αποδεικνύοντας τον αρχικό μας ισχυρισμό ότι η ανάγκη που έχουν οι μαθητές μας για στήριξη και ενίσχυση είναι μεγάλη, και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειες μας

Τρία χρόνια συμπληρώνουμε επίσης και με το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια. Σήμερα εξυπηρετεί πάνω από 800 γονείς και παιδιά. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του για τις Ιατρικές βεβαιώσεις των μαθητών και Μαθητριών της περιοχής και όχι μόνο.

Δημιουργήσαμε την Μαθητική Εξέδρα στο Γήπεδο του Απόλλωνα Ν. Σμύρνης. Σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο εξασφαλίσαμε την δωρεάν συμμετοχή των σχολείων της ευθύνης μας στους αγώνες του Σωματείου.

Είχαμε ενεργή συμμετοχή στην Κίνηση Φορέων και Πολιτών για την Διάσωση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου. Πιστεύουμε ότι ένα μέρος του πρέπει να παραχωρηθεί στα παιδιά της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δ.Α.

Η συμμετοχή μας στις δυο σχολικές επιτροπές και στην δημοτική επιτροπή παιδείας πιστεύουμε ότι ήταν αρκετά ικανοποιητική. Λειτουργήσαμε πάντα στα πλαίσια των θέσεων του συγκροτημένου γονεϊκού κινήματος. Συνεργαστήκαμε με τους εκπροσώπους των συλλόγων των εκπαιδευτικών, αντιστεκόμενοι στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης. Προκρίναμε πάντα την χρήση των σχολικών κτιρίων από τους συλλόγους γονιών, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά, γονιούς & κηδεμόνες. Ιδιαίτερα στις αρχές της χρονιάς όταν η Δημοτική αρχή προσπάθησε να βάλει εμπόδια στη χρήση των σχολικών χώρων από τους συλλόγους. Με παρέμβαση μας έκανε πίσω. Είχαμε τον πρώτο λόγο στα αιτήματα των συλλόγων δίνοντας μάχη για να εκπληρωθούν.

Συνδιοργανώσαμε με την ΓΈΛΜΕ με μεγάλη επιτυχία το διήμερο Φεστιβάλ Παιδείας, σε μια εποχή που ήταν απαραίτητο να μιλήσουμε για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και σε μια εποχή που αμφισβητούνταν το έργο των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 

Έγινε καθεστώς πλέον το ανταλλακτικό παζάρι που φέτος έκλεισε τα δύο χρόνια. Η συμμετοχή των συλλόγων γονέων τα αντικείμενα που ανταλλάχτηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Έγινε συνείδηση πλέον σε όλους ότι η συλλογικότητα οδηγεί τις δράσεις και τους στόχους μας.

Τα προβλήματα δεν τελείωσαν έχουμε δρόμο μακρύ μπροστά μας. Γι αυτό επαναλαμβάνουμε ίσως μονότονα ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να επικεντρώσει τις δυνάμεις του ώστε να επιδιωχθεί η δραστηριοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, όπως και ο συντονισμός του αγώνα μας με τους συλλόγους εκπαιδευτικών ( Γ΄ ΕΛΜΕ, Αθηνά και Αριστοτέλη), με όλη τη σχολική κοινότητα, καθώς και με τη τοπική κοινωνία για την ανάδειξη των προβλημάτων σε επίπεδο σχολικής μονάδας και ευρύτερα.