16/10/2015

Επιστολή της Ένωσης Γονέων για τις καθαρίστριες των σχολείων



Προς
Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργό Εσωτερικών και Δοικητικής Ανασυγκρότησης
Δήμαρχο Αθηναίων


ΘΕΜΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 

Η νέα  σχολική χρονιά ξεκίνησε κουβαλώντας τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης. Οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει δεν έχουν αντιμετωπίσει στην  απαραίτητη  έκτασή τους τα προβλήματα  που καθημερινά ταλανίζουν τη σχολική κοινότητα της 5ης ΔΚ του Δήμου της Αθήνας. Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις εκπαιδευτικών όμως,  αλλά και  η για μια  ακόμα χρονιά καθυστερημένη υπογραφή των συμβάσεων   των καθαριστριών, η  οποία θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή των σχολικών μονάδων. 

Οι καθαρίστριες της 5ης Δ.Κ. της Αθήνας δουλεύουν από την 1/9/2015, ουσιαστικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις. Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και  ο Δήμος της Αθήνας  κρατάει μέχρι και σήμερα ανασφάλιστες και απλήρωτες τις εργαζόμενες καθαρίστριες καταπατώντας με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματά τους. Εν τέλει κρατούνται όμηροι στις τακτικές των Προέδρων των σχολικών επιτροπών που καλούνται συντονισμένα να υπηρετήσουν της αποφάσεις και του Δήμου της Αθήνας για το θέμα. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης  είναι ότι προωθούνται   συμβάσεις για εννέα μήνες, με 10% μειωμένες αποδοχές, καθώς και διάστημα ανασφάλιστης εργασίας. 

Καταλήγοντας, διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά μεταβιβάζονται τα προβλήματα των σχολείων  στους μαθητές και στους γονείς τους. Για αυτό ζητάμε και απαιτούμε: 

1.                    Να υπογραφούν άμεσα συμβάσεις με όλες τις καθαρίστριες από 1/9/2105 μέχρι και 30/06/2015 (δεκάμηνη σύμβαση όσο λειτουργεί και η σχολική μονάδα). 
2.                    Τα ούτως ή άλλως χαμηλότατα ποσά που θα δοθούν να είναι χωρίς την μείωση του 10% που αποφάσισε το Υπουργείο.
3.                    Οι σχολικές μονάδες λειτουργούν πάνω από 4 ώρες και χρειάζονται να καθαρίζονται και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ζητάμε την υγειονομική κάλυψη κάθε σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. .Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε για ακόμη μια φορά από τους γονείς να πληρώνουν γι’ αυτήν  
4.                    Η καθαριότητα των σχολείων, η υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών μας, τα δικαιώματα των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή εργασία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών, με σταθερή 8ωρη εργασία και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. 


                                                 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ                                         ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗΣ