15/11/2016

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων για τους μαθητές-πρόσφυγες


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας δηλώνει ομόφωνα την αλληλεγγύη της στα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας και θαλπωρή και ελπίδα στα σχολεία μας. Τα υποδέχεται και νοιάζεται γι’ αυτά, όπως και για όλα τα παιδιά. Η 5η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας χρόνια τώρα έχει στο σχολικό πληθυσμό της ποικιλόθρησκους και αλλοδαπούς μαθητές και μαθήτριες, μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο και εμφύλιες διαμάχες. Οι σύλλογοι γονέων της περιοχής μας έχουν επανειλημμένως εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας είναι εξασκημένοι στην πράξη για την κατά το δυνατόν καλύτερη ένταξή των προσφύγων-μαθητών στη σχολική ζωή. Γονείς και μαθητές είμαστε συνηθισμένοι στην πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική ποικιλομορφία. Με φορτίο τον ανθρωπισμό μας και εργαλείο την αλληλεγγύη μας στη φτώχεια, την απόγνωση, την ανάγκη των συνανθρώπων μας, ημεδαπών και αλλοδαπών, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να αγκαλιάσουμε μαθητές και μαθήτριες που μας έχουν ανάγκη και να τους υποδεχτούμε με αλληλέγγυα διάθεση.

Καταδικάζουμε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο καιρό σε σχολικές κοινότητες της χώρας μας, και ιδιαίτερα σε συλλόγους γονέων περιοχών που μάλλον ξέχασαν τι σημαίνει προσφυγιά - γιατί η προσφυγιά είναι στοιχείο της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Δεν θεωρούμε πως αυτή η πρακτική χαρακτηρίζει το σύνολο του γονεϊκού κινήματος.  Στα σχολεία μας χτίζεται το αύριο, και αυτό το αύριο δεν μπορεί να είναι φτιαγμένο με αποκλεισμούς, μίσος και φόβο.

Διεκδικούμε την απαιτούμενη μέριμνα από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες του κράτους προκειμένου τα παιδιά-πρόσφυγες να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση που όχι μόνο θα αναπληρώσει όσα τους στέρησαν γνωστικά ο πόλεμος και η προσφυγιά, αλλά και όσα άφησαν το βίαιο σημάδι τους στην παιδική ψυχή τους.