13/10/2017

Σχολεία όχι για όλους: τάξεις υποδοχής και παράλληλη στήριξη χωρίς δασκάλους



Από τις βασικές αρχές που πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να υπηρετεί είναι σαφώς  η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των ελληνικών σχολείων. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να αίρει τις όποιες ανισότητες και να διασφαλίζει τις ευκαιρίες για όλους. Αυτά τα χρόνια που η χώρα μας υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες από βασανισμένες και εμπόλεμες περιοχές της «γειτονιάς» μας, η φροντίδα για την εκπαίδευση των μαθητών-προσφύγων είναι όχι μόνο ηθική και ανθρώπινη, αλλά επιβεβλημένη.

Στην Αθήνα δεκάδες σχολεία έχουν ζητήσει τη δημιουργία τάξεων υποδοχής για τους πρόσφυγες μαθητές τους, με στόχο την εκπαίδευση και ομαλή προσαρμογή των προσφυγόπαιδων και με αντικείμενο κυρίως την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα. Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, αλλά οι τάξεις υποδοχής δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, αφού οι εκπαιδευτικοί που θα τις στελεχώσουν δεν έχουν ακόμη προσληφθεί!

Οι σύλλογοι γονέων των σχολείων μας και η Ένωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας καταδικάζουμε την καθυστέρηση στη στελέχωση των τάξεων ένταξης και τη συνεπακόλουθη μη λειτουργία τους. Σχολεία της περιοχής μας, τα 39ο, 65ο & 132ο, 109ο, 112ο και 130ο δημοτικά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να στηρίξουν μεγάλο μέρος των μαθητών τους. Η πρόωρη εγκατάλειψη των σχολείων από μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και με πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες είναι πλέον πραγματικότητα και όχι ορατό ενδεχόμενο, αφού ένα ακατανόητο και αδιάφορο σχολείο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, δεν θεραπεύει τις πληγές τους, δεν είναι δίκαιο.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει τις δικές του εξαγγελίες άμεσα, όπως οφείλει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε σχολεία που αποκλείουν μαθητές. Δεν αντέχουμε τον αποκλεισμό των παιδιών του πολέμου και της προσφυγιάς από τα σχολεία μας. Αν το πρόβλημα των τάξεων υποδοχής δεν λυθεί άμεσα, θα είναι σαφές σ' εμάς πως ο αποκλεισμός αυτός είναι πολιτική επιλογή - όχι λάθος ή αναποδιά των γραφειοκρατών.

Και σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, άλλος ένας ευαίσθητος χώρος βάλλεται αυτές τις μέρες και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μένουν χωρίς την εξαγγελλόμενη "παράλληλη στήριξη", χωρίς εκπαιδευτικούς στο πλάι τους. Μόνο στην Α΄Αθήνας για 300 παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη έχουν προσληφθεί 88 δάσκαλοι. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αφήνονται αυτά τα παιδιά στη μοίρα τους!

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων
13 Οκτωβρίου 2017