04/10/2022

Ενημέρωση Σχετικά με το ΑΦΜ & την επικαιροποίηση των καταστατικών των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

02/10/2022

Σχετικά με το e-mail που στάλθηκε από τη Δ/νση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης (Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ελέγχων) του Δήμου Αθηναίων με θέμα: «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ» ενημερώνουμε τις Ενώσεις Γονέων του Δ. Αθηναίων και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων ότι για το θέμα ζητήσαμε συνάντηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και των ΔΣ των 7 Ενώσεων του Δήμου Αθηναίων με τη Διευθύντρια κα Άννα Κακριδά και τον προϊστάμενο του Τμήματος Αδειοδοτήσεων & Ελέγχων κ. Κων/νο Φράγκο.

Υπενθυμίζουμε τη θέση που έχουμε και στο παρελθόν διατυπώσει οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, οι Ενώσεις Γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής & η ΑΣΓΜΕ - ζητώντας με αλλεπάλληλα Υπομνήματα, Επιστολές και Παραστάσεις Διαμαρτυρίας και την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο - ότι δηλαδή οι Σύλλογοι Γονέων ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων διέπεται από ειδική νομοθεσία και διατάξεις, λειτουργούν με την εθελοντική προσφορά των γονιών των μαθητών σε βάρος του ελεύθερου και προσωπικού χρόνου τους, με αποκλειστικά έσοδα τις χρονιάτικες συνδρομές των μελών που στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις που αγγίζει το ποσό των 5 ευρώ/ χρόνο.

Η απόκτηση ΑΦΜ με την ίδρυση νέου Συλλόγου Γονέων ή με την τροποποίηση καταστατικού και η επιβολή προστίμων όχι μόνο σε εκείνους που είχαν ΑΦΜ και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, αλλά και σε εκείνους που δεν είχαν αποκτήσει ως τώρα ΑΦΜ με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το έτος ίδρυσης τους δημιουργεί πολλά προβλήματα και δυσχεραίνει τη συμμετοχή των γονιών στις Οργανώσεις Γονέων. Επιπλέον, η τροποποίηση των καταστατικών των συλλόγων μας από το Πρωτοδικείο είναι μία διαδικασία που απαιτεί ποσό που σχεδόν κανένας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων δεν μπορεί να επωμιστεί.
Στο σχετικό e-mail που έλαβαν οι δ/ντές των σχολείων μας για να μας ενημερώσουν, ο Δήμος επικαλείται την «εκ του νόμου αρμοδιότητα της εποπτείας και ελέγχου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων». Πράγματι ο «Καλλικράτης» (νόμος που ενσωμάτωσε στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων νέες αρμοδιότητες στους Δήμους της χώρας) προβλέπει τον έλεγχο και την εποπτεία των συλλόγων γονέων. Θα μας επιτρέψουν να παρατηρήσουμε όμως ότι είναι επιλεκτική η επίκληση του νόμου, γιατί από τον ίδιο νόμο προκύπτουν και οι υποχρεώσεις του Δήμου για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων των παιδιών μας, τη θέρμανση, την καθαριότητα, τη φύλαξη κλπ.

Υπενθυμίζουμε ότι παραμένουν τα αιτήματά μας για νομοθετική ρύθμιση:
1. Για την μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους γονέων.
2. Για την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ.
3. Για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν – καταθέσουν το υπάρχων ΑΦΜ στις ΔΟΥ.
4. Για αποστολή εγκυκλίου προς όλες τις ΔΟΥ για διαγραφή όλων των προστίμων που έχουν καταλογιστεί στους Συλλόγους γονέων.