29/10/2023

Ενημερωτικό σημείωμα για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Ένωσής μας για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων

Και την περσινή σχολική χρονιά ως Ένωση ιεραρχήσαμε το συγκεκριμένο θέμα, γι αυτό και  δρομολογήσαμε τη διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων των σχολικών μονάδων, με τη συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και των εκπαιδευτικών, ώστε να κινηθούν άμεσα οι αντίστοιχες διαδικασίες από το Δήμο. Επιδιώξαμε να πραγματοποιηθεί, όπως και έγινε, επιτόπια αυτοψία στις σχολικές μονάδες με τα σοβαρότερα προβλήματα ασφάλειας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κτιριακών Υποδομών παρουσία μελών του ΔΣ της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων των αντίστοιχων σχολείων (24-26/5/2023), όπου διαπίστωσε και ο ίδιος τα σημαντικά προβλήματα που αναδείξαμε και τα κατέγραψε.

Για όλα τα παραπάνω ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών για να ενταχθούν οι επισκευές σε εργολαβία που «τρέχει», ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιηθούν οι καλοκαιρινοί μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και τη δέσμευση για την αμεσότητα του προγραμματισμού των εργασιών μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, δεν είχαμε καμία ενημέρωση ως Ένωση και φυσικά τίποτα από τα όσα είχαν αναδειχτεί δεν ξεκίνησαν να επιδιορθώνονται (επισυνάπτεται η επιστολή της Ένωσής μας στον Αντιδήμαρχο Κτιριακών Υποδομών – 11/7/2023).

Σε απάντηση αυτής της επιστολής μας λάβαμε ενημέρωση από το γραφείο του Αντιδημάρχου (31/7/2023) που αφορούσε εντολές έργων για ελάχιστες σχολικές μονάδες και των 7 διαμερισμάτων της Αθήνας και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν οι παρεμβάσεις που είχαμε αναδείξει και υποδείξει κατά τη διάρκεια της επιτόπιας αυτοψίας που έκανε. Με το άνοιγμα των σχολείων όλοι διαπιστώσαμε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αφορούσαν κυρίως ελαιοχρωματισμούς και μικροεπισκευές, που βεβαίως χρειάζονται ενταγμένα στην τακτική συντήρηση των κτιρίων, δεν αντιμετωπίζουν όμως τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας των παιδιών μας.

Ο αγώνας για ασφαλή σχολικά κτίρια που θα καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό είναι δύσκολος αλλά είναι και μονόδρομος. Γιατί πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποτραπεί το επόμενο ατύχημα  που μόνο “τυχαίο” δε θα είναι.

Το ΔΣ της Ένωσης μας και οι Σύλλογοι Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας παραμένουμε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για αυτό το θέμα. Μαζί με τις υπόλοιπες Ενώσεις της Αθήνας και την Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής συντονίζουμε τη δράση μας για ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για κάθε μαθητή.