10/10/2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

Η Ένωσή μας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προκειμένου να βρεθεί καλύτερη λύση για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών των Συλλόγων μας.

Τόσο η ΑΣΓΜΕ όσο και η  Ομοσπονδία Γονέων Αττικής θεωρούν ότι απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα οι Σύλλογοι Γονέων στις εκλογικές διαδικασίες, αφού βασική επιδίωξη παραμένει η φυσική παρουσία των γονιών σε κάθε μορφή δραστηριότητας των Συλλόγων, προτείνοντας τον προγραμματισμό  εκλογοαπολογιστικών Γενικών Συνελεύσεων με το πέρας των περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και Γενικές Συνελεύσεις με διευρυμένη διάρκεια ανά ομάδες 9 ατόμων.
Πιο συγκεκριμένα:

Εκλογοαπολογιστική  Γενική Συνέλευση:

Έγκαιρος ορισμός (ημερομηνία, ημέρα και ώρα) Εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.

Ανακοίνωση και αφίσα από το Σύλλογο Γονέων.

Προτροπή για μαζική συμμετοχή των γονιών στις Γ.Σ. και στις εκλογές από το Δ.Σ. κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των γονιών από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Εξέταση της δυνατότητας πραγματοποίησης Γ.Σ. στο τέλος της ενημέρωσης των γονιών της Α’ τάξης και πριν την έναρξη ενημέρωσης των γονιών των υπολοίπων τάξεων Β’και Γ’ (αφορά Γυμνάσια και Λύκεια).

Πραγματοποίηση της Εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. με την απαιτούμενη απαρτία βάση του καταστατικού κάθε Συλλόγου.

Εκλογή Προεδρείου από τη Γ.Σ. (Πρόεδρος, Γραμματέας,μέλος).

Συζήτηση και έγκριση ή μη του Διοικητικού Απολογισμού από τη Γ.Σ.

Συζήτηση και έγκριση ή μη του Οικονομικού Απολογισμού από τη Γ.Σ.

Απόφαση και ορισμός από τη Γενική Συνέλευση της διενέργειας των εκλογών (ημερομηνία ημέρες και ώρες).

Αίτημα του απερχόμενου Δ.Σ. προς τη Σχολική Επιτροπή για παραχώρηση εξωτερικού χώρου του σχολείου (Προαύλιο, χώρος ανοικτός με υπόστεγο, κερκίδες γηπέδου μπάσκετ, ανοικτό θεατράκι κλπ) για τη διενέργεια της ψηφοφορίας των εκλογών.

Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη για την διενέργεια των εκλογικών αρχαιρεσιών. 

Υποβολή υποψηφιοτήτων (για Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Αντιπρόσωποι στην Ένωση Γονέων) προς την Εφορευτική Επιτροπή στη Γ.Σ.

Επιστολή της Εφορευτικής Επιτροπής προς όλους τους γονείς και κηδεμόνες για την ημερομηνία των εκλογών και για δηλώσεις υποψηφιότητας (για Διοικητικό

Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Αντιπρόσωποι στην Ένωση Γονέων).

 

Για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά:

 

Να οριστούν οι εκλογές σε περισσότερες από μια μέρες και καλύπτοντας όλες τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών (πχ. Τετάρτη και Πέμπτη, και ώρες 8.00 – 9.00, 13.00 – 14.00 & 16.00 – 20.00).

 

Για τα Γυμνάσια και Λύκεια:

 

Λόγω του ότι οι βαθμοί των μαθητών το πιο πιθανό είναι να δοθούν ηλεκτρονικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι εκλογές την ημέρα ενημέρωσης και παραλαβής των βαθμών. Για το λόγο αυτό προτείνετα να οριστούν οι εκλογές σε περισσότερες από μια μέρες και να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να μπορούν να ψηφίσουν πρωί και απόγευμα (π.χ. Πέμπτη 17.00 – 20.00, Παρασκευή 17.00 –20.00 και Σάββατο 10.00 – 14.00).

Για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που οι Σύλλογοι γονέων αποφασίσουν να κάνουν εκλογές περισσότερες από μια μέρες προτείνεται η φύλαξη της κάλπης, αφού σφραγιστεί, να μείνει είτε σε χώρο που κλειδώνεται είτε στο γραφείο της διεύθυνσης.

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:

 

Όπως είναι λογικό, οι Γ.Σ. θα είναι αρκετά διαφορετικές, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες. Προτείνεται το Δ.Σ να συντάξει υγειονομικό πρωτόκολλο με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των μελών του Συλλόγου που θα συμμετάσχουν στην Γ.Σ το οποίο θα συμπεριληφθεί στην πρόσκληση της Γ.Σ. Να

γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρχει στο χώρο της συνέλευσης όλη η υποδομή που απαιτείται.

 Καλό θα είναι για προληπτικούς λόγους να μην συμμετάσχουν όσοι γονείς, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή συγκατοικούν με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.Προφανώς, όσοι εμφανίσουν τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού (όπως πυρετό, βήχα κ.λπ.) δεν επιτρέπεται

να συμμετάσχουν. Να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός να φροντίσει το Δ.Σ, είτε τοποθετώντας καθίσματα, είτε ορίζοντας συγκεκριμένες θέσεις για τους γονείς και κηδεμόνες λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες αποστάσεις.Ο κάθε γονέας φροντίζει για την ατομική του υγιεινή και προστασία. Έχει μαζί του υποχρεωτικά μάσκα και αντισηπτικό.

Να διατίθενται μάσκες από το Δ.Σ σε περίπτωση που κάποιος γονέας δεν μερίμνησε να έχει μαζί του.

Να υπάρχουν αντισηπτικά στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης.

Να φροντίσει το Δ.Σ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή ώστε ο χώρος και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στη Γ.Σ να απολυμανθούν

 

Η Ένωση Γονέων της 5ης ΔΚΑ  έχει αναλάβει από τον Μάϊο ακόμη,  πρωτοβουλίες ενώπιον των υπερκείμενων οργάνων αλλά και των αρμοδίων κρατικών Αρχών, ώστε να ρυθμιστούν αρμοδίως τα ανωτέρω ζητήματα και ακολούθως να μπορέσουμε να πληροφορήσουμε κι εμείς υπεύθυνα τα μέλη μας για τον τρόπο, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες διεξαγωγής εκλογών αυτή την άκρως ιδιαίτερη χρονιά, αλλά και για την ενδεχόμενη νομοθετική παράταση της θητείας τουλάχιστον των γονεϊκών οργάνων που διατηρούν προϋποθέσεις απαρτίας, για προφανείς λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη σοβαρότατη αποδυνάμωση των Συλλόγων Γονέων που είναι οι πυλώνες του γονεϊκού κινήματος.

 

Σε κάθε περίπτωση παρέχουμε τη δυνατότητα στους Συλλόγους μας να ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο για την επιλογή των επόμενων ενεργειών τους.