10/10/2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

 


Η Ένωσή μας στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο 
προκειμένου να βρεθεί ένα εξειδικευμένο πλαίσιο συντονισμού ενεργειών αλλά και η βέλτιστη λύση για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών των Συλλόγων μας και με στόχο πάντα τη διασφάλιση της  ευρύτερης συμμετοχής των γονέων με  πλήρη συμβατότητα όμως με τα μέτρα κατά του COVID-19 έστειλε στον Υπουργείο Παιδείας και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την Παιδεία επιστολή όπου:

 Υπενθυμίσαμε ότι  διανύουμε χρονιά αρχαιρεσιών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας (ολοκλήρωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους βάσει του Ν.2621/1998, άρθρο 2 παρ. 11) και εκ των πραγμάτων σύμφωνα με τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία,  έχουν ήδη ανακύψει σοβαρά προβλήματα στις διαδικασίες υλοποίησης, όπως εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, χρόνος, τόπος αλλά και τρόπος  διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Ε.Ε. και εκπροσώπων.
 
Επισημάναμε ότι μετά από την ανακοίνωση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για συγκράτηση περαιτέρω της διασποράς του κορωνοϊού, σε περιοχές της Αττικής, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και επειδή  η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητική τάση προς το «κόκκινο», θεωρούμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση είτε για παράταση θητείας των οργάνων σε όλα τα επίπεδα, είτε για προσωρινή τροποποίηση των διαδικασιών εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών.  

 Υπογραμμίσαμε ότι η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών των Συλλόγων με εναλλακτικό τρόπο, στηρίζεται αφ’ ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, που ενισχύεται από τα δεδομένα της πανδημίας, αφ’ ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης από τον κορωνοϊό.

 Ακόμη τονίσαμε την έντονη ανησυχία που έχει εκφραστεί είτε μεμονωμένα είτε από όργανα του γονεϊκού κινήματος, όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών μας, τόσο σε α’βάθμιο όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων, τουλάχιστον όπως μέχρι σήμερα την είχαμε συνηθίσει.

 Σαν Ένωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, υποβάλλαμε συγκεκριμένες  προτάσεις, γνωστοποιήσαμε τις οδηγίες και προτάσεις των ανώτατων οργάνων για τις εκλογικές διαδικασίες, σε μία χρονική στιγμή που η οποιαδήποτε παρουσία των γονέων στα σχολεία απαγορεύεται ή δυσχεραίνεται.

Εκφράσαμε την αγωνία μας για τις ενδεχόμενες καταστροφικές για τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων συνέπειες από την ενδεχόμενη μεγάλη αποχή των γονέων από τις εκλογικές διαδικασίες  (αν βέβαια επιτραπεί και καταστεί εφικτό να διεξαχθούν αυτές).


Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, λειτουργώντας με υπευθυνότητα, στοχεύοντας στη διασφάλιση της συνέχειας των λειτουργιών των Συλλόγων μας, αλλά και την προστασία των μαθητών, γονέων και  εκπαιδευτικών,
υπογραμμίσαμε ότι η <<ψηφιοποίηση>> και ο εκσυγχρονισμός των εκλογικών διαδικασιών των Συλλόγων μας,  μπορεί να διασφαλίσει την ευρύτερη συμμετοχή των γονέων και ταυτόχρονα την αδιαβλητότητα, αποτελεσματικότητα αλλά και πλήρη συμβατότητα με τα μέτρα κατά του COVID-19.