19/10/2020

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ COVID-19 ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ,ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 


Με επιστολή της η Ένωση Γονέων της 5ης ΔΚΑ προς τους αρμόδιους του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Υγείας, των σχολικών επιτροπών, της Δνσης Αθμιας και Βθμιας αλλά και τον αντιδήμαρχο παιδείας και υγείας καθώς και τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτύρεται εντόνως για την μη πρόσληψη και τοποθέτηση του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία μας ένα μήνα περίπου μετά την λειτουργία τους. Υπογραμμίσαμε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπ. Υγείας και την κείμενη νομοθεσία που ορίζει την απολύμανση λόγω COVID κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ως προαπαιτούμενο για την ασφαλή λειτουργία τους,
με συνέπεια την άμεση απειλή της υγείας τόσο των παιδιών μας όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η υγεία των παιδιών στις σχολικές μονάδες τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων στο απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας που θα καλύπτει τη λειτουργία του σχολείου πρωινού και ολοήμερου και της επακόλουθης μη τήρησης του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου και γι’αυτό ζητήσαμε να τεθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και οι αρμόδιοι να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση στο ζήτημα.


H Ένωση Γονέων της 5ης ΔΚΑ μαζί με τους Συλλόγους μέλη της, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για συντονισμένη δράση προκειμένου να προασπιστούμε τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας αλλά και το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης Δωρεάν  Ιατρικής Αξιολόγησης αλλά και επαναλαμβανόμενων ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ COVID-19 σε όλους τους μαθητές τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Επιτακτική κρίνεται η παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, αλλά και η σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

 Τέλος  ζητήσαμε να επεκταθεί η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων ανίχνευσης κορωνοϊού, από εξειδικευμένο προσωπικό σε διαγνωστικά κέντρα και μονάδες του Δήμου Αθηναίων όπως στην Γκράβα και στα παιδιά, τα οποία με την υφιστάμενη κατάσταση σε περίπτωση κρούσματος εξετάζονται μόνο σε κάποιο Νοσοκομείο ΄΄Παίδων΄΄.

Σε διαφορετική περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, τα σχολεία μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κεντρικούς πυρήνες διάδοσης του κορωνοϊού  που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.