22/10/2013

Φιλιά εις τα παιδιά


Με την προβολή του βραβευμένου και πολυσυζητημένου ντοκυμαντέρ του Βασίλη Λουλέ "Φιλιά εις τα παιδιά" η Ένωση Συλλόγων Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου της Αθήνας και η Γ' ΕΛΜΕ  επιχειρούν τις επόμενες μέρες να δώσουν ένα αντιφασιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας. Οι προβολές καλύπτονται οικονομικά από τους δύο φορείς και σχεδιάστηκαν να γίνουν πρωινές ώρες στον κινηματογράφο Όσκαρ, δωρεάν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου. Θα τις παρακολουθήσουν μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολείων οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου. 

Το ντοκυμαντέρ αφηγείται "την ιστορία πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.

Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών.
Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών."

Η επιστολή που στάλθηκε στους διευθυντές των γυμνασίων της περιοχής μας είναι η εξής:

Γ΄ ΕΛΜΕ                                                   ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 5ης    ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ                
 ΑΘΗΝΑΣ                                                  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


                                                       Προς τους
                                                     Διευθυντές των Γυμνασίων της 5ης Δημοτικής   
                                                     Κοινότητας του Δήμου Αθήνας 

Η Γ΄ΕΛΜΕ και η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ 5ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ  σας προσκαλούν να συμμετέχετε με την Γ΄ τάξη του σχολείου σας στην προβολή της ταινίας  «φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, στο Κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ (σταθμός Κάτω Πατησίων) στις 29 η 30 Οκτώβρη στις  9:15 η 11:15 αντίστοιχα.
Η προβολή είναι προσφορά στους Μαθητές και της Μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου της 5ης Δημοτικής Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθήνας  στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και των αντιφασιστικών και αντιπολεμικών μηνυμάτων που σήμερα πρέπει να πλαισιώνουν αλλά και να διαπερνούν αυτή. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή μας την προσπάθεια. Παρακαλούμε  όπως έγκαιρα να μας δηλώσετε την συμμετοχή σας.
ΓΙΑ ΤΗΝ Γ ΈΛΜΕ                                        ΓΙΑ ΤΗΝ   ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 5ης                        
                                                                        ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
                                                                        ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ  ΚΟΚΛΑΣ                            ΑΝΔΡΕΑΣ  ΘΕΟΛΟΓΟΥ


Αθήνα 17/10/2013


ΥΓ: Σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου για την ταινία.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6972023532 Χ. ΚΟΚΛΑΣ

                                              6972715296 Α. ΘΕΟΛΟΓΟΥ