11/06/2021

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 10/6 Η ... ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 31/10/2021

 


Ψηφίστηκε
κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, αργά το απόγευμα της Πέμπτης (10/6) νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας και οι 5 υπουργικές τροπολογίες, μία εκ των οποίων αφορούσε την  παράταση της θητείας των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων που λειτουργούν βάσει των άρθρων 78 και επόμενα του αστικού κώδικα επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών ενώσεων, καθώς και συλλόγων γονέων μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σωματείων που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.1566/1985. Στόχος να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους ενώ παρέχεται επαρκής χρόνος διεξαγωγής αρχαιρεσιών ενόψει της αδυναμίας διεξαγωγής τους, η οποία οφείλεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 8 ΄΄Παράταση θητείας οργάνων διοίκησης σωματείων, συλλόγων γονέων μαθητών Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης και αθλητικών ενώσεων, προβλέπεται "ειδικώς για τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν σύμφωνα άρθρο 53 του ν. 1566/1985 (Α' 167), παράταση θητείας μέχρι την 31.10.2021" .

Δεν δίνονται ωστόσο απαντήσεις ουσιαστικά στο σύνολο των δυσκολιών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας στις εκλογικές διαδικασίες όλων των Οργανώσεων Γονέων (Συλλόγων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, ΑΣΓΜΕ)  και δεν διευκρινίζεται πώς θα εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα στις εκλογές -που είναι και το ζητούμενο- την ώρα που πολλοί γονείς σε σχολεία καλούνται να ψηφίσουν ακόμη και 3 φορές σε διάστημα 20 μηνών!!!!

Τα ενιαία κριτήρια και η εναρμόνιση των εκλογικών διαδικασιών θα έπρεπε να έχουν διασφαλιστεί πολύ νωρίτερα, την ώρα που πολλοί  κώφευαν…