13/09/2023

Ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων 5ης ΔΚ για τη νέα σχολική χρονιά

            Αγαπητοί γονείς,

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα σχολεία της κοινότητας μας, καλή χρονιά με δύναμη και υγεία.

Ιδιαίτερες ευχές στα πρωτάκια μας και στους γονείς τους που για πρώτη φορά θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Το μυαλό όλων μας δε μπορεί παρά να βρίσκεται στον κόσμο της Θεσσαλίας που ζει αυτή την τραγική κατάσταση, στους μαθητές της περιοχής για τους οποίους δεν ξεκίνησε ακόμα αυτή η σχολική χρονιά. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής για τη συγκέντρωση ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς και καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων της Ένωσής μας να συμμετέχουν δείχνοντας άλλη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους δοκιμάζονται.

Ως γονείς και φέτος καλούμαστε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας, στηρίζοντάς τα με όποιο τρόπο μπορούμε. Θα το κάνουμε, διεκδικώντας το καλύτερο για αυτά, για να διανύσουν τα παιδιά μας αυτήν την όμορφη περίοδο της ζωής τους, ευτυχισμένα, σε ασφαλές περιβάλλον λαμβάνοντας ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας όλη την προηγούμενη χρονιά προσπάθησε να παρέμβει σε μια σειρά ζητήματα τα οποία προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία μας με τους Συλλόγους των σχολείων και συντονισμένα προσπαθήσαμε να παλέψουμε για αυτά:

Κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων της κοινότητας μας σε συνδυασμό με την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων σε αυτές, καθώς και με την ομαλή λειτουργία τους.

Κενά σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία των παιδιών μας

Ανάγκη για επαρκή και ποιοτικά σχολικά γεύματα με στόχο να γενικευτεί ως θεσμός σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ζήτημα που πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει τις οικογένειές μας από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Παράλληλα, αναδείξαμε ζητήματα όπως: η αλληλεγγύη (συλλογή ειδών για σεισμόπληκτους στην Τουρκία), τα ζητήματα ασφάλειας μέσα κι έξω από σχολείο (μετά το έγκλημα στα Τέμπη), το δικαίωμα στην πρόσβαση στο δωρεάν αθλητισμό-υποδομές και πολιτισμό με αντίστοιχες πρωτοβουλίες (δωρεάν παιδική θεατρική παράσταση της Ένωσης), την κατάργηση των λίγων ελεύθερων χώρων στη γειτονιά μας (πλατεία Ζαγοράς, πάρκο Δρακόπουλου), το δικαίωμα της συμμετοχής στην καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών στα camp του ΟΠΑΝΔΑ για όλα τα παιδιά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων της 5ης ΔΚ, είναι ανάγκη να πιέσουμε ώστε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα των σχολείων μας που έχει ήδη καταγράψει και έχει δει με αυτοπρόσωπη παρουσία ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κτιριακών Υποδομών, έπειτα από την πρωτοβουλία της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων των αντίστοιχων σχολείων. Δε μπορούμε να συζητάμε ξανά τα αυτονόητα, να είναι δηλαδή τα σχολεία των παιδιών μας σύγχρονα και ασφαλή!

Επιπλέον, και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ήδη έρχεται εικόνα από σχολεία της κοινότητας μας για κενά σε διδακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τόσο του πρωινού προγράμματος, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όσο και του διευρυμένου ωραρίου. Ειδικά στα Γυμνάσια και Λύκεια βασικά μαθήματα καλύπτονται με άλλες ειδικότητες, με τη λεγόμενη «δεύτερη ανάθεση». Είναι σημαντικό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας να συγκεντρώσουμε πόσες διδακτικές ώρες λείπουν από κάθε σχολείο και σε ποιες ειδικότητες, για να απαιτήσουμε την άμεση κάλυψή τους από τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και το Υπουργείο.

Για να μην υπάρξει κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο και καθηγητή για όλα τα μαθήματα, κανένα παιδί χωρίς την απαιτούμενη παράλληλη στήριξη. Διεκδικούμε σε όλα τα σχολεία με σχολικό νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Να καλυφθούν οι ανάγκες με το κατάλληλο προσωπικό καθαριότητας και τις υπόλοιπες ειδικότητες (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι).

Για τα παραπάνω και για ό,τι άλλο σας απασχολεί το ΔΣ της Ένωσης Γονέων είναι στη διάθεσή σας. Θα είμαστε σε επικοινωνία και σε συντονισμό ώστε να δρομολογήσουμε συλλογικά επιπλέον ενέργειες και να πιέσουμε για την άμεση υλοποίηση όλων των αιτημάτων μας.